Advies en analyse

Frankrijk wordt weer veilige haven

Dinsdag 9 mei 2017 14:13

De grote gebeurtenis van de week was de verkiezing van Emmanuel Macron tot president van Frankrijk.

Op de markt voor staatsobligaties heeft zijn zege bij het tienjaarspapier wel degelijk effect; na een opluchtingsrally toen duidelijk werd dat Macron zou winnen –  koersstijging en dus rentedaling – hoort Frankrijk nu weer tot de veilige havens die in tijden van ontspanning hun rente zien stijgen. Natuurlijk zijn er speculaties dat de nieuwe rust rond het Franse EU-lidmaatschap de ECB ertoe zal verleiden haar ruime monetaire beleid wat eerder te gaan aanpassen. Er zijn dus wel enige effecten bij de eurokoers; die stijgt de laatste tijd.

Op het terrein van de staatsobligaties zijn er vooralsnog geen signalen dat de beleggers hierop vooruit lopen. Wel zijn er tekenen van ontspanning omdat het economisch beter gaat. De Portugese en Griekse tienjaarsrente daalt. De Duitse, Nederlandse en nu dus ook de Franse en ook de Spaanse tienjaarsrente stijgt wat (zie grafiek). Beleggers zien Zuid-Europa weer als aantrekkelijker belegging, maar niet Italië. Het land blijft met het probleem kampen dat veel banken er moeilijk voorstaan, met veel dubieuze debiteuren, alsmede de grote staatsschuld. Bovendien komt Italië nu ook weer in de schijnwerpers omdat er binnen nu en een jaar verkiezingen zullen worden gehouden, met daarbij enkele zeer eurokritische partijen.

 

Lees ook: Overwegend mooie kwartaalcijfers op het Damrak


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • In het tijdperk waar beurs, en aanverwanten, nu aangekomen zijn bestaat er geen 'veilige haven', je zult het moeten doen met de dingen die in 2008/2009 het minst slecht waren…..

    Ed 09 mei 2017 20:32:37