Advies en analyse

Europa zet opmars voort

Dinsdag 9 mei 2017 14:52

De toonaangevende internationale aandelenmarkten zetten hun opmars afgelopen week voort. Meevallende bedrijfsresultaten en gunstige macro-cijfers dragen in belangrijke mate bij aan het goede sentiment. Daarnaast zijn de politieke risico’s in Europa duidelijk afgenomen door de verkiezingswinst van Macron. Vooral Europa was daardoor in trek. De Eurostoxx 50 steeg over de vijf handelsdagen met slotkoersen van maandag met 2,3% en de pan-Europese Stoxx 600 met 1,8%.

Op Wall Street deden beleggers het rustiger aan, met een bescheiden plus van 0,5% voor zowel de Dow Jones als de S&P 500. De Nasdaq sloot vrijwel vlak. Dalende olieprijzen en een stijging van de kapitaalmarktrente temperden de kooplust. Ook andere grondstoffen kwamen onder druk, mede vanwege een afzwakkende groei in China. Uit het sterker dan verwachte arbeidsmarktrapport over april blijkt echter dat de Amerikaanse economie er nog altijd goed voor staat, ondanks de wat tegenvallende groei in het eerste kwartaal. Dat vergroot de kans op een volgende rentestap van de Federal Reserve in juni. Ook de druk op de Europese Centrale Bank om de monetaire teugels aan te halen neemt toe, nu de macro-data uit de eurozone in positieve zin blijven verrassen.

In deze omgeving is het voor bedrijven goed toeven, zo blijkt uit de kwartaalcijfers. Bekende Europese namen als BP, Shell, Siemens, Adidas, AB InBev en Solvay kwamen met beter dan verwachte resultaten naar buiten. Met een koerswinst van bijna 7% ging Engie (voorheen GDF Suez) aan kop in de Eurostoxx 50, nadat het Franse elektriciteitsbedrijf omvangrijke kostenbesparingen had aangekondigd en Macron zijn voorkeur uitsprak voor duurzame energie. De autonome daling van het ebitda met 3,6% naar €3,3 mrd over het eerste kwartaal pakte iets groter uit dan verwacht, maar het bedrijf herhaalde de verwachting voor geheel het jaar.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • De enige 'correlatie' tussen de twee is dat ze beiden in 5 bewegingen omhoog zijn gegaan, meer niet.. Na 5 bewegingen omhoog is het 10 van de 10 keer klaar met de opwaartse beweging……… Maargoed, het valt je op, of niet!..

    Ed 09 mei 2017 22:32:03