Advies en analyse

Australische dollar speelbal China en grondstoffen

Dinsdag 9 mei 2017 15:14

De Australische dollar is de afgelopen week ongeveer 2% gezakt tegenover de Amerikaanse dollar. Het paar, AUD/USD, is al sinds maart aan het wegzakken. Omdat Australië een grote grondstoffensector heeft, wordt de waarde van de munt vaak gerelateerd aan de ontwikkeling van de grondstofprijzen. Veel grondstoffen zijn dit jaar in prijs gedaald, waaronder ijzererts, een van de belangrijkste grondstoffen voor Australië. Lagere prijzen betekent minder inkomsten voor de grondstoffenexporteurs, en als gevolg daarvan minder beschikbaar kapitaal voor investeringen. De angst is dan ook dat de Australische economie de gevolgen van een grondstoffenmalaise gaat voelen. Dat is negatief voor de munt.

Afgelopen dinsdag werden de Australische detailhandelsverkopen voor maart bekendgemaakt; er bleek 0,1% minder te zijn verkocht dan in februari, waar een toename van 0,3% werd verwacht. Dit is een slecht teken, maar een dag eerder werd bekend dat het ondernemersvertrouwen is gestegen naar het hoogste niveau in zeven jaar. En dat is dan juist weer een positief teken. Er is dus nog geen eenduidig beeld van de economische toekomst van Australië. Wat wel vaststaat is dat de ontwikkeling in China voor Australië van groot belang is. China is met afstand de grootste handelspartner van Australië. Ruim een kwart van de Australische export heeft China als bestemming. Als de Chinese economie dus sputtert, zal Australië dat zeker merken. Dat zou ook negatief zijn voor de waarde van de AUD/USD. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: als het goed gaat met China zal het waarschijnlijk ook goed gaan met Australië.

Per saldo is de AUD/USD het afgelopen jaar weinig veranderd (zie grafiek). Het paar schommelt grofweg tussen de 0,70 en 0,75. Voor actieve handelaren kan een verdere daling richting de ondergrens een kans zijn voor een longpositie, in de hoop dat de bovengrens daarna weer opgezocht zal gaan worden. Dan moeten de grondstofprijzen en/of China geen roet in het eten gooien.

  • Printen
  • Doorsturen

  • Laatste reacties op dit bericht

    • Nog geen reacties gegeven