Advies en analyse

De aantrekkelijkste aandelen voor op de plank

Dinsdag 9 mei 2017 16:26

Opkomende markten en de ontwikkelde wereld hebben met meerdere onderwerpen stuivertje gewisseld. Nieuwsgierig wat Facebook, Instagram en WhatsApp de komende jaren gaan introduceren? Kijk dan naar WeChat van Tencent. Dit Chinese bedrijf innoveert en de Amerikaanse technologiebedrijven kopiëren vervolgens de meest succesvolle kenmerken een paar jaar later. Een grote groep mensen in Europa kent Tencent niet, terwijl het bedrijf wel op nummer elf staat in de Millward Brown ranglijst van wereldwijde sterke merken.

Het is niet alleen China dat het westen met technologie voorbij is gestreefd. Raoul Paul, auteur van de gezaghebbende digitale nieuwsbrief Global Macro Investor, omschrijft de situatie in India als volgt: ‘technologische doorbraken hebben ervoor gezorgd dat India de rest van de wereld ver achter zich heeft gelaten’. Wat gebeurt er in India? In dat land is in 2009 Aadhaar gelanceerd. Dit is een biometrische database waarbij verificatie mogelijk is door vingerafdruk of irisscan. In 2017 hebben 1,1 miljard Indiërs, 95% van de bevolking, een uniek identificatienummer. Het gevolg is dat het mogelijk is om een telefoonabonnement of een bankrekening te openen met slechts een vingerafdruk! In Aadhaar staan immers al de gegevens al. Een soortgelijk systeem bestaat nergens in de wereld. India is tal van interessante toepasbaarheden van Aadhaar aan het introduceren. Elke ambulancebroeder heeft van een patiënt via de vingerafdruk het medische dossier in handen. De overlevingskansen stijgen want zaken als bloedgroep en allergieën zijn bekend.

Aadhaar is volgens Paul net zo’n grote doorbraak als de trein voor het VK was en de snelwegen voor de Verenigde Staten. India loopt niet alleen technologisch voorop. De bevolkingspiramide ziet er een stuk gezonder uit dan in het vergrijsde Europa. 50% van de bevolking in India is onder de 25 jaar. Mijn favoriete ETF om van de ontwikkelingen in India te profiteren is de iShares MSCI India ETF met tickercode INDIA. De ISIN-code is US46429B5984. De opkomst van India zal net als met de opkomst van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gepaard gaan met groeistuipen en harde crashes, maar beleggers die meer dan tien jaar de tijd hebben, kunnen aantrekkelijk rendementen verwachten.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven