Advies en analyse

China zet rem op grondstofprijzen

Dinsdag 9 mei 2017 16:47

De metaalprijzen kwamen onder druk na tegenvallende cijfers over de economische activiteit in China en het vooruitzicht op renteverhogingen in de Verenigde Staten. De Chinese PMI-index die de activiteit in de verwerkende industrie meet, kwam in april onder de verwachtingen uit door een lagere eindvraag en een tragere toename van de uitvoer.

De groei van het bruto binnenlands product (bbp) lag met 6,9% in het eerste kwartaal nog boven de verwachtingen. Analisten voorspellen dat de Chinese monetaire autoriteiten een striktere monetaire politiek zullen voeren om de kredietverlening aan banden te leggen en de vastgoedmarkt af te laten koelen. De consensusprognose voor 2017 gaat uit van een bbp-groei met 6,7%. Op de monetaire vergadering van vorige week herhaalde de Federal Reserve de intentie om later dit jaar de rente verder te verhogen.

Koper kende de sterkste prijsdaling op dagbasis sinds 2015, waarmee alle in 2017 opgebouwde winsten zijn verdampt. De koperprijs noteert nu op het niveau van eind december. De laatste tijd zijn de kopervoorraden in de geregistreerde opslagplaatsen sterk toegenomen. Een ton nikkel was in tien maanden niet meer zo goedkoop. Ook de ijzerertsprijs dook opnieuw lager door een daling van de activiteit in de Chinese staalindustrie, de belangrijkste afnemer van ijzererts. De voorraden liggen in de buurt van historische recordniveaus en dit en volgend jaar zal de output nog verder toenemen. Naast de grondstoffenprijzen zelf gingen ook de aandelen van mijnbouwers als Rio Tinto, BHP Billiton, Anglo American en Vale vorige week mee onderuit.

Ook de daling van de olieprijs ging onverminderd verder. De prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) daalde vorige week naar het laagste niveau sinds eind november. Daarmee is alle opgebouwde winst sinds de beslissing van de OPEC om de productie te verlagen volledig teniet gedaan.
Met name in de Verenigde Staten blijven de voorraadniveaus erg hoog. Het aantal operationele boorinstallaties in de VS (703) klom voor de zestiende week op rij, ruim het dubbele van twaalf maanden geleden (328) en het hoogste niveau sinds april 2015.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven