Advies en analyse

Terechte lof van Buffett

Donderdag 11 mei 2017 11:40

Geen aandeelhoudersvergadering krijgt wereldwijd zo veel aandacht als die van Berkshire Hathaway. Topmannen Warren Buffett en Charlie Munger zijn ieder jaar weer goed voor vele mediagenieke uitspraken. Maar tussen de snedige commentaren door stellen Buffett en Munger op de aandeelhoudersvergadering ook serieuze zaken aan de orde. Zo loofde Buffett bij de AvA van vorige week uitgebreid het werk van John Bogle, oprichter van Vanguard en pionier van het indexbeleggen. Bogle’s inzicht – dat indexbeleggen door de veel lagere kosten, na aftrek van die kosten, hogere rendementen biedt dan actief beheerde beleggingsfondsen – heeft beleggers al miljarden dollars aan kosten bespaard en zal dat de komende jaren blijven doen, aldus een terecht complimenteuze Buffett.

Indexbeleggen vindt in toenemende mate plaats via ETF’s, indexfondsen die gedurende de hele dag verhandeld kunnen worden. Een ontwikkeling die Bogle zorgen baart. ETF’s worden volgens hem nog intensiever verhandeld dan aandelen en dat strookt niet met zijn visie op indexbeleggen. ‘Het ETF-model lijkt ontworpen voor kortetermijnspeculanten en vormt een nieuwe manier voor Wall Street om te verdienen aan indexfondsen’, schreef Bogle vorig jaar in het vaktijdschrift Financial Analysts Journal. In de opleiding ‘Gestructureerd opbouwen van vermogen’ maken wij veelvuldig gebruik van ETF’s. Maar dan wel indachtig de filosofie van indexpionier Bogle. Dus voor de lange termijn en niet als instrument om onnodig veel in te handelen.

Lees ook: Veilig rendement is onmogelijk


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven