Advies en analyse

De hotstocks en de blacklist van analisten

Vrijdag 12 mei 2017 10:00

Over een jaar doet de AEX zo’n 565 punten en is de Euro STOXX 50 aangedikt tot 3715 punten, blijkt uit een rondgang bij aandelenanalisten. Maar wat zijn de hotstocks en wie staan er op de blacklist? Welke Nederlandse fondsen en Europese hoofdaandelen beloven volgens analisten het hoogste rendement en welke kun je beter mijden?

Dataleveranciers als Bloomberg en Reuters houden minutieus de beleggingsadviezen van analisten bij. Aan de hand daarvan blijkt dat Nederlandse aandelen over een jaar zo’n 6% hoger noteren dan nu. Het gemiddelde koersdoel laat zien dat de AEX volgend jaar rond deze tijd zo’n 565 punten zal doen. Het koersdoel van de Euro STOXX 50 wordt gezien bij 3715 punten, wat neerkomt op een winst van nauwelijks twee procent.

Als u alle beleggingsadviezen van analisten naast elkaar legt, dan ziet u dat aandelen als Ahold Delhaize, Galapagos, Inditex (een Spaanse textielgigant) of Orange (zeg maar de Franse KPN), overladen worden met koopadviezen, maar als belegger streeft u naar een zo hoog mogelijk rendement en dat kunt u aflezen aan het koersdoel.

Aandelenanalisten houden ervan om hun beleggingsadviezen te vergezellen van een koersdoel. Per saldo zetten zij zo hun aanbeveling kracht bij. Kreten als Buy (kopen), Hold (houden) en Sell (verkopen) zijn soms erg vaag, vooral zoals nu wanneer meer dan driekwart van de aandelen voorzien is van een koopaanbeveling.

Op basis van het gemiddelde koersdoel met de mediaan als centrummaat blijkt dat van de Nederlandse hoofdfondsen de aandelen van ArcelorMittal, Ahold Delhaize, Royal Dutch Shell het hoogste rendement in het vooruitzicht stellen.

Het gemiddelde koersdoel van de hotstocks, dat wil zeggen de vijf meest getipte aandelen, ligt 11,6% boven de huidige koers. Dat is zes procentpunt minder dan het gemiddelde koersdoel van het vijftal met het hoogste verwachte rendement.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Over een jaar zijn de meeste financials failliet, aandelenbeurzen hebben hun portie gehad, en zullen daarmee doorgaan.., en beleggers hebben óf de handdoek al in de ring gegooit of staan op het punt van. Laat je niets wijs maken, markten staan er heel anders voor dan de gezamenlijke gedachte, of het 'gevoel', van 'analisten'…2008/2009, en dat dubbel, daarvoor geldt éen remedie, ETF's short.

    Ed 12 mei 2017 13:02:49