*

Advies & Analyse

De hotstocks en de blacklist van analisten

vrijdag 12 mei 2017 10:00

Over een jaar doet de AEX zo’n 565 punten en is de Euro STOXX 50 aangedikt tot 3715 punten, blijkt uit een rondgang bij aandelenanalisten. Maar wat zijn de hotstocks en wie staan er op de blacklist? Welke Nederlandse fondsen en Europese hoofdaandelen beloven volgens analisten het hoogste rendement en welke kun je beter mijden?

Dataleveranciers als Bloomberg en Reuters houden minutieus de beleggingsadviezen van analisten bij. Aan de hand daarvan blijkt dat Nederlandse aandelen over een jaar zo’n 6% hoger noteren dan nu. Het gemiddelde koersdoel laat zien dat de AEX volgend jaar rond deze tijd zo’n 565 punten zal doen. Het koersdoel van de Euro STOXX 50 wordt gezien bij 3715 punten, wat neerkomt op een winst van nauwelijks twee procent.

Als u alle beleggingsadviezen van analisten naast elkaar legt, dan ziet u dat aandelen als Ahold Delhaize, Galapagos, Inditex (een Spaanse textielgigant) of Orange (zeg maar de Franse KPN), overladen worden met koopadviezen, maar als belegger streeft u naar een zo hoog mogelijk rendement en dat kunt u aflezen aan het koersdoel.

Aandelenanalisten houden ervan om hun beleggingsadviezen te vergezellen van een koersdoel. Per saldo zetten zij zo hun aanbeveling kracht bij. Kreten als Buy (kopen), Hold (houden) en Sell (verkopen) zijn soms erg vaag, vooral zoals nu wanneer meer dan driekwart van de aandelen voorzien is van een koopaanbeveling.

Op basis van het gemiddelde koersdoel met de mediaan als centrummaat blijkt dat van de Nederlandse hoofdfondsen de aandelen van ArcelorMittal, Ahold Delhaize, Royal Dutch Shell het hoogste rendement in het vooruitzicht stellen.

Het gemiddelde koersdoel van de hotstocks, dat wil zeggen de vijf meest getipte aandelen, ligt 11,6% boven de huidige koers. Dat is zes procentpunt minder dan het gemiddelde koersdoel van het vijftal met het hoogste verwachte rendement.

Bij de Europese hoofdindex is het beeld soortgelijk. Het verwachte rendement van de hotstocks komt uit op net geen 10%, terwijl de aandelen met het hoogste koersdoel een rendement in het vooruitzicht stellen dat zes procentpunt hoger ligt.

Aan de andere kant van het spectrum zijn er de fondsen waar analisten weinig fiducie in hebben of die zij totaal niet zien zitten. Op dit moment zijn dat in zekere zin Boskalis, Vopak en Wolters Kluwer. Dit zijn de hoofdfondsen met procentueel de meeste verkoopadviezen, maar bij geen van hen luistert het gemiddelde advies naar Sell. Ook in de Europese hoofdindex zult u geen aandelen vinden die in het verdomhoekje zitten. Zelfs als u de consensusadviezen van de meest verhandelbare Nederlandse aandelen op een rij zet, dan ziet u dat enkel BinckBank op de blacklist van analisten figureert. Dat geeft te denken. Het is een indirect bewijs dat analisten hoge verwachtingen hebben van aandelen.

Over hoge verwachtingen gesproken, als de optimisten het echt bij het rechte eind hebben, dan noteert de AEX over een jaar 22,7% hoger dan nu. Maar als de zwartkijkers hun gelijk halen, dan stuitert de Nederlandse hoofdindex in de komende twaalf maanden 21,7% omlaag.

En wat de Euro STOXX 50 betreft, daar spiegelt het optimistische scenario van aandelenanalisten een stijging van 18,2% voor en waarschuwt het bear-scenario voor een daling van 24,8%.

Lees ook: Waarom geen kooptips bij Beter Beleggen?


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor deze aandelen? U kunt zich als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.