Advies en analyse

Internationale aandelenmarkten doen het wat rustiger aan

Dinsdag 16 mei 2017 16:16

Na de indrukwekkende opmars van de laatste tijd, maakten de wereldwijde aandelenmarkten afgelopen week pas op de plaats.

In New York sloot de Dow Jones, gerekend over de vijf handelsdagen met slotkoersen van maandag, fractioneel lager (-0,14%). Een kleine winst van 0,12% hielp de breed samengestelde S&P500 aan een nieuwe recordstand. Dat was ook het geval voor technologiebeurs Nasdaq (+0,8%), die met een koerswinst van bijna 14% tot dusver dit jaar een van de best presterende indices is.

Ook Europese aandelen blijven in trek. De Eurostoxx50 bleef vlak, maar de pan-Europese Stoxx600 won 0,5% en wist daarmee zijn jaarwinst uit te bouwen tot bijna 10%. Door het afgenomen politieke risico, de aantrekkende economie en de relatief gunstige waarderingen blijft er veel geld vloeien richting de Europese aandelenmarkten. Van de sterke uitstroom uit aandelen-ETF’s in de eurozone in 2016 is reeds 64% weer teruggevloeid, zo stelt J.P.Morgan vast.

Het cijferseizoen, dat nu ten einde loopt, vormde een belangrijke steun voor de beurzen. Zowel in de Verenigde Staten als in Europa stellen de kwartaalresultaten niet teleur. Zo ligt de S&P500 op koers voor een winstgroei van 13,6%, en dat is volgens FactSet de sterkste toename sinds het derde kwartaal van 2011. De resultaten lagen gemiddeld 6% boven de verwachtingen, tegen 4,1% over de afgelopen vijf jaar.

Naast de goede kwartaalcijfers profiteerden de beurzen de afgelopen week van de stijging van de olie- en grondstoffenprijzen. Dit leverde de commodity-zware FTSE 100 (+2,1%) zelfs een nieuwe all-time high op. Koploper in de Stoxx Europe600 was United Internet. Het telecombedrijf kon 12,6% bijschrijven nadat het had bekendgemaakt de Duitse branchegenoot Drillisch te willen overnemen.

Het nieuws dat Petrofac mogelijk betrokken is bij een fraudezaak kwam het aandeel op een koersdaling te staan van 13,6%. Daarmee was de Britse toeleverancier aan de olie- en gasindustrie een van de grootste verliezers in Europa. In New York doorbrak Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven