*

Advies & Analyse

Risico-opslagen bedrijfsobligaties dalen verder

dinsdag 16 mei 2017 17:12

De uitslag van de Franse presidentsverkiezingen resulteerde vorige week op de bedrijfsobligatiemarkt in een verdere daling van de risico-opslagen. Dit was genoeg om de lichte stijging van de onderliggende risicovrije rente te compenseren, waardoor het effectieve rendement op de iBoxx Corporates Index (investment grade euro bedrijfsobligaties) op weekbasis licht terugliep naar circa 1,15% op vrijdag.

High yield heeft een betere week achter de rug, omdat de risico-opslagen hier sterker daalden en junkleningen minder gevoelig zijn voor de bewegingen van de Duitse staatsrente. Het effectieve rendement op de iBoxx High Yield Corporates Index daalde op weekbasis met circa 11 basispunten naar een nieuw laagterecord van 3,02%, zo blijkt uit gegevens van Société Générale.

Voor bedrijfsobligatiebeleggers lijkt er geen wolkje aan de lucht. Het politieke risico is voorlopig weer van de radar verdwenen, de bedrijfsresultaten zijn over het algemeen goed en de kans op faillissementen is erg klein. Sinds de piek van 3% in september vorig jaar is het wanbetalingspercentage onder Europese highyieldbedrijven gedaald naar 2,1% in april. Analisten van J.P.Morgan verwachten dat het verder zal dalen, naar 1% tegen eind dit jaar.

Maar hoewel het sentiment onder beleggers opperbest is, zijn er genoeg redenen om voorzichtig te zijn. De effectieve rendementen zijn erg laag, en de risico-opslagen zijn al sterk gedaald. Als het herstel in de eurozone doorzet, zal de ECB het obligatie-opkoopprogramma logischerwijs verder afbouwen, wat normaliter tot stijging van de risico-opslagen leidt. Dat zal echter pas later dit jaar aan de orde zijn.

Oplopende Duitse staatsrente zal vooral de koersen van investment grade-bedrijfsobligaties onder druk zetten. Junkleningen zijn als gezegd minder kwetsbaar, maar de hoge waardering rechtvaardigt ook hier terughoudendheid. Nu het cijferseizoen bijna voorbij is, komen er meer bedrijven met nieuwe leningen. Vorige week werd er voor €23,3 mrd aan euro investment grade-bedrijfsobligaties geplaatst, de beste week dit jaar. Bij zulke grote weekvolumes kunnen de risico-opslagen tijdelijk onder druk komen.

 

Lees ook: Opmars euro zet door


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website