*

Advies & Analyse

Column: de aandelenkoers van Tesla gaat naar nul

woensdag 17 mei 2017 09:22

Elon Musk staat bekend als alleskunner. Hij is oprichter van internet-betalingssysteem Pay-pal. Zijn autobedrijf Tesla, dat elektrische auto’s maakt, startte hij omdat hij de bestaande auto’s te ouderwets vond. Met zijn onderneming SpaceX is hij bezig betaalde ruimtevluchten te organiseren. Musk ontwikkelt daarnaast allerlei andere ideeën, zoals transport via een hyperloop.

Aartsvijand van Elon Musk is hedgefundmanager Mark Spiegel van Stanphyl Capital. Vorig jaar legde die in 150 pagina’s uit waarom de aandelen Tesla een negatieve aandelenkoers zouden moeten hebben (hoewel hij erkent dat, zolang Mario Draghi nog geen baas is van de Nasdaq, een aandelenkoers niet onder nul kan noteren).

Spiegel geeft drie redenen waarom Tesla failliet gaat. Ten eerste is de balans dramatisch: de autobouwer is zwaar verliesgevend. Ten tweede zullen concurrenten, zo denkt hij, allemaal auto’s introduceren die net zo goed en mooi zijn als een Tesla en minder zullen kosten. Ten derde is Musk volgens Spiegel iemand die doelbewust leugens vertelt.

Beleggers kijken er anders tegenaan. In 2017 steeg Tesla met 52% en sinds de beursgang in 2010 staat het rendement op 1592%. Tesla is nu zelfs de meest waardevolle Amerikaanse automaker, met een beurswaarde van $53,4 mrd. Ford is $44 mrd waard en General Motors $50,7 mrd.

Spiegel is zó overtuigd van zijn gelijk dat de shortpositie in Tesla zijn grootste positie is in zijn hedgefund. Hij heeft een presentatie gemaakt van 150 pagina’s om zijn gelijk aan te tonen. De ene na de andere slide met onwaarheden komt voorbij. Zo zei Musk in 2012 dat er nooit meer een financieringsronde voor Tesla nodig zou zijn, waarna er elk jaar een financieringsronde kwam waarmee Tesla vele miljarden ophaalde bij aandeelhouders. Zo noemt Spiegel nog tal van redenen waarom Musk onbetrouwbaar is. Ook noemt Spiegel een heleboel nieuw te introduceren modellen van concurrenten van Tesla, waarbij hij laat zien hoeveel duizenden dollars ze goedkoper zijn en hoeveel groter hun actieradius is dan die van een Tesla. Alleen al de afbeeldingen van de elektrische Audi’s, Jaguars en Porsches maken het bekijken van de presentatie zeer de moeite waard. Voor de geïnteresseerden: google ‘TSLA Is A Zero’.

 

Lees ook: Risico-opslagen bedrijfsobligaties dalen verder


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website