Advies en analyse

11 Ongemakkelijke waarheden over beleggen

Vrijdag 19 mei 2017 09:25

De beurswereld is vergeven van citaten, gezegden en spreekwoorden die beleggers voor blunders, psychologische valkuilen en de eigen hebzucht moeten behoeden, en die een zo hoog mogelijk rendement opleveren. Er zijn echter ook een aantal storende waarheden over beleggen, die uw bank of vermogensbeheerder u liever niet vertelt.

  1. Buy and hold

Inderdaad met aandelenbeleggingen groeit uw vermogen veel harder dan met sparen mits u een verantwoorde risico-rendementsverhouding in acht neemt. De meeste mensen zijn echter beter af met sparen. De uitdrukking Buy and hold is een metafoor voor bedachtzaam en doordacht beleggen. Het betekent niet kopen en vergeten. Wanneer een aandeel na aankoop niet (langer) beantwoordt aan uw verwachtingen, kunt u het beter verkopen, dan tegen beter weten in aan te houden.

  1. Saai is fraai

Een hip bedrijf is nog geen hip aandeel. Op termijn zijn gevestigde bedrijven uit de levensmiddelenindustrie, producenten van verzorgingsproducten en vastgoedbedrijven vaak een betere belegging dan de aandelen van innovatieve bedrijven uit de biotechnologie, computerindustrie of risicovolle nieuwkomers omdat je nooit weet wie er over tien jaar de hoofdrol zullen opeisen.

  1. Massapsychologie en oerinstincten

De meeste topbeleggers zijn experts in het lezen van de massapsychologie. Hoe rationeel we ook denken te zijn, het menselijke brein is ongeschikt om te beleggen. Ons gedrag wordt gestuurd vanuit ons prehistorisch brein. In crisissituaties zijn de elementaire beleggingsbeslissingen die hieruit volgen funest voor het rendement op de langere termijn.

  1. Het is altijd wat

Aandelen zijn op de beurs zelden of nooit correct gewaardeerd. Of ze zijn stevig aan de prijs of ze zijn goedkoop, waardoor de dynamiek van de volgende beurscrisis of economische recessie nooit zal verlopen net als de vorige. In de komende vijftig jaar zullen we een zevental recessies meemaken en krijgt elke belegger eenmaal per decennium een zeer grote beurscorrectie voor zijn kiezen. Als u niet tegen koersdalingen van 20 tot 30% of meer kunt, dan heeft u niets op de beurs te zoeken.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven