*

Advies & Analyse

Column: De belegging waar ik het sterkst van overtuigd ben

maandag 22 mei 2017 11:43

De beleggingspositie waar ik voor 2017 het sterkst in geloof is short olie. Het onderwerp zal dit jaar regelmatig voorbijkomen in mijn columns. Deze week heb ik het over backwardation (de prijzen in de toekomst liggen hoger dan vandaag) en contango (de prijzen in de toekomst liggen lager dan vandaag).

Op 11 februari 2016 was de WTI-olieprijs $26,21. De olieprijs met een levertijd van 30 maanden was met $41,86 zwaar in backwardation. Begin 2016 had het merendeel van de Amerikaanse schalieoliebedrijven hun toekomstige voorraden niet verkocht. Dit betekent dat zij de keuze hadden tussen $26,21 en $41,86. De 60% hogere prijs betekende niet dat er een risico was op een andere prijs; via futures zijn immers toekomstige prijzen vast te leggen. Toch heerste er geen hosannastemming bij de oliebedrijven. De oliecrash die op $100 begon had een hoop financiƫle schade aangericht. De verdubbeling van de olieprijs was voor veel bedrijven dus noodzakelijk om te overleven. Die fout van niet-hedgen zullen zij voorlopig niet meer maken.

Beleggers stonden het afgelopen jaar in de rij om de olievoorraden te kopen van de oliebedrijven. Het gevolg was dat op 21 februari de grootste longpositie in futures ooit uitstond bij een grondstof: 557.000 contracten werden geopend om te profiteren van een verder stijging van de olieprijs. De grote vraag is wie die contracten gaat opkopen wanneer de olieprijs begint te dalen. Beleggers willen immers geen olie geleverd krijgen. De reden dat ik ervan overtuigd ben dat olie gaat dalen, is dat de Amerikanen zo goed zijn geworden in olie uit de grond halen dat de Amerikaanse olievoorraden regelmatig een nieuw all-time high bereiken. De gemiddelde voorraad in de afgelopen 12 maanden is 498 miljoen. In de afgelopen jaren liepen de voorraden elk jaar met tientallen miljoenen vaten per jaar op. De prijs over 30 maanden is nog maar 16 cent hoger dan de prijs van vandaag. Dit betekent dat het bijna niet langer aantrekkelijk is om de olie op te slaan en te bewaren. Wanneer de toekomstige prijs lager (contango) is dan de huidige prijs, dan is het aantrekkelijk om olie die is gewonnen meteen op de markt te verkopen. De kans dat oliebedrijven de productie gaan beperken zoals bij de vorige daling is heel klein. De toekomstige productie is immers al verkocht.

 

Lees ook: Column: de aandelenkoers van Tesla gaat naar nul


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Column: De belegging waar ik het sterkst van overtuigd ben appeared first on Beleggers Belangen.