Advies en analyse

USD/BRL hard gestegen door politieke onrust Brazilië

Maandag 22 mei 2017 17:49

De Braziliaanse real (BRL) is een barometer voor de politieke onrust in de grootste economie van Zuid-Amerika. De munt verloor vorige week donderdag meer dan 7% tegenover de Amerikaanse dollar (USD).

Het valutapaar USD/BRL klom naar 3,4, het hoogste niveau sinds december. De corruptieschandalen in Brazilië volgen elkaar snel op. In augustus vorig jaar werd de toenmalige presidente Roussef afgezet na het Petrobras-omkoopschandaal. Minder dan een jaar later komt ook haar opvolger Michel Temer onder vuur. Van Temer werd verwacht dat hij het Braziliaanse politieke en economische huishouden op orde zou krijgen. Daartoe werd vorig jaar een wet door het parlement geloodst die de uitgaven sterk aan banden legt en het pensioensysteem en de arbeidsmarkt hervormde. Het vertrouwen bij ondernemers en consumenten begon zich langzaam te herstellen. De BRL steeg vorig jaar met bijna 20% tegenover de USD in anticipatie op het afzetten van Roussef en betere economische vooruitzichten. De huidige politieke crisis kon dan ook niet op een slechter moment komen. Het land kampt met een begrotingstekort van 9% van het bruto binnenlands product (bbp) en de overheidsschuld bedraagt 70% van het bbp. Dit laatste cijfer lijkt misschien niet al te hoog, maar door de hoge rente is deze schuld wel duur om te financieren. Het IMF verwacht voor dit jaar een bescheiden groei van het bbp met 0,2% tegenover een krimp met 3,6% in 2016.

De vooruitzichten voor de BRL hangen sterk af van de mate waarin Temer en zijn kabinet het vertrouwen opnieuw kunnen herstellen. Lukt dit niet, dan kan de USD/BRL op korte termijn nog verder stijgen. Op langere termijn moet de lagere inflatie in de kaart spelen van de BRL. Die daalde naar 4,6%, het laagste peil sinds augustus 2010. Daardoor is er ook ruimte voor de centrale bank om de rente (11,25%) sneller te verlagen om de consumptie te stimuleren. Hoe dan ook verwachten we een aanhoudend hoge volatiliteit van de USD/BRL.

 

Lees ook: Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven