*

Advies & Analyse

Beleggers Belangen Academy column: wat te doen met valutaschommelingen?

donderdag 25 mei 2017 09:30

De euro is gestegen tot boven de 1,12 voor een Amerikaanse dollar. De laatste keer dat de euro op 1,12 noteerde was 7 oktober 2016. De laagste stand voor het belangrijkste valutapaar kwam op 3 januari: 1,03. Het rendement op Amerikaanse aandelen lag in de laatste vier maanden van 2016 8% hoger voor de Europese belegger dan voor de Amerikaanse belegger. De Europese belegger verloor dit extra rendement weer in bijna 5 maanden tijd. Dit zijn bewegingen op korte termijn. De bewegingen op lange termijn zijn heftiger. De euro stond in 2008 op 1,60 en is sindsdien dus met 48 cent of 30% gedaald.

Wanneer wij terugkijken naar voordat de euro bestond, zijn er nog grotere schommelingen geweest. Tussen maart 1981 en maart 1985 verloor de ‘theoretische’ euro 57%. Onderzoek sinds de jaren zeventig van vermogensbeheerder GMO heeft laten zien dat wanneer Europese aandelen beter presteren dan Amerikaanse, de euro (en de theoretische euro) beter presteert dan de Amerikaanse dollar. Wanneer Amerikaanse aandelen beter presteren dan de Europese aandelen, doet de dollar het beter.

Dit is niet vreemd. Wanneer de koers-winstverhouding stijgt, stroomt er in de regel geld richting het continent. Wanneer de koers-winstverhouding daalt, stroomt er in de regel geld weg van het continent. De Beleggers Belangen Academy belegt niet in overgewaardeerde aandelen. De kans dat de valuta een negatieve effect heeft is daarmee klein. Wij laten ons op korte termijn dus niet gek maken door de valutabewegingen.

Lees ook: Kosten ruïneren het rendement


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor deze aandelen? U kunt zich als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


The post Beleggers Belangen Academy column: wat te doen met valutaschommelingen? appeared first on Beleggers Belangen.