Advies en analyse

Beleggers Belangen Academy: verzekeringen zijn overbodig

Donderdag 25 mei 2017 10:00

Het kopen van bescherming is niet alleen duur, het zorgt er ook voor dat de belegger verkeerde beslissingen kan gaan nemen.  

Bij de opleiding Gestructureerd Opbouwen van Vermogen hebben we een aantal ijkpersonen. IJkpersoon Floris heeft sinds de start van de opleiding op 30 september 2016  een rendement behaald van 13,3. Vorige week woensdag hadden wij een webinar om de deelnemers bij te praten over de rendementen van de verschillende ijkpersonen, de verwachte rendementen en de samenstelling van de portefeuilles. Een deelnemer stelde de vraag of het tijd is om putopties te kopen voor de lopende posities. De vraag was ingegeven doordat het rendement van de portefeuille in acht maanden tijd een stuk hoger was dan het verwachte jaarlijkse rendement. Extra winst moet toch beschermd worden? Wij zijn het met de deelnemer eens dat het extra rendement ergens in de komende jaren zal worden teruggegeven. Het probleem is dat de belegger niet weet wanneer.

Het doel van de opleiding is dat mensen het toekomstige rendement kunnen uitrekenen. Het gevolg van het kopen van putopties is dat het verwachte rendement daalt. Een verzekering kost immers geld. Hoe langer de looptijd, des te groter de premie. De meeste onderliggende waarden hebben opties met een looptijd van 3 jaar en soms 5 jaar. De vraag is alleen of vandaag de juiste dag is. Koersen kunnen immers sterk doorstijgen, met als gevolg dat een gedeelte van het rendement niet beschermd is. Wat doet de belegger dan? Verlies nemen op de verzekering en op hogere koersen een duurdere verzekering nemen? Wat als de belegger gelijk heeft? Wanneer neemt hij winst op de verzekering en wanneer koopt hij een nieuwe verzekering? Het gevolg is dat de belegger niet meer op een gestructureerde manier bezig is vermogen op te bouwen. Terwijl het daar nou juist om gaat.

Hou de focus op de lange termijn

Het doel van de opleiding Gestructureerd Opbouwen van Vermogen is om de belegger met zo min mogelijk tijd een zo stabiel mogelijke beleggings­portefeuille te geven. Het kopen van putopties en het afdekken van valuta’s is niet alleen financieel overbodig. Het zorgt er ook voor dat de tijd die de belegger in de portefeuille moet steken flink toeneemt.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Wat 'overbodig' is zijn beleggingsfondsen, long posities op alles, dus knikker die eruit en koop toch maar wat putopties, op voornamelijk indexen..! Artikel van Beleggers Belangen, dan weet je het wel…..

    Ed 25 mei 2017 12:52:23
  • Schandalig dat dit nu gepromoot wordt! All in sukkels! Maar spring aub wel allemaal gezamenlijk bij een flat naar beneden als het mis gaat, dat is makkelijker opruimen

    Arjan 25 mei 2017 12:07:23