*

Advies & Analyse

Activistische aandeelhouders halen bakzeil in kalme beursweek

dinsdag 30 mei 2017 15:24

De afgelopen week (maandag tot en met maandag) eindigde de AEX rond het niveau waar hij de week op was begonnen, rond 527 punten. Beleggers deden het rustig aan vanwege onder meer Hemelvaartsdag.
De week begon met de aankondiging dat Philips Lighting start met een aandeleninkoopprogramma van €1,05 mln. Eenzelfde programma, of liever gezegd het voornemen daartoe, leidde bij ASM International juist tot kritiek. Aandeelhouder Eminence Capital toonde zich er niet gelukkig mee, maar tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering stemden de andere aandeelhouders ermee in. Een van de uitblinkers op maandag was Aegon, dat bekendmaakte een deel van zijn Amerikaanse verzekeringsactiviteiten te hebben verkocht.

Op dinsdag publiceerde Esperite na meerdere keren uitstel dan eindelijk zijn jaarcijfers. Over 2016 leed het stamcelbedrijf een verlies van €8,5 mln, waar dat een jaar eerder nog €7,5 mln was. Ook heeft Esperite weinig middelen in kas, hoewel het inmiddels wel financiering heeft aangetrokken. Onder andere de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) uitte zijn zorgen. Een andere opvallende gebeurtenis was de beëindiging van de overnamegesprekken bij Groothandelsgebouwen, nadat het bedrijf in april een indicatief overnamebod van €54 per aandeel van een niet nader genoemde partij had ontvangen. Er zijn ondertussen ook geen andere partijen waarmee gepraat wordt over een mogelijke overname.

In aanloop naar de finale van de Europa League tussen Manchester United en Ajax werd er op woensdag opvallend veel gehandeld in het aandeel van de Amsterdamse voetbalclub. Die verloor echter de finale, wat op Hemelvaartsdag leidde tot een koersdaling voor het aandeel. Verder was het een rustige handelsdag.

Op vrijdag maakte de Telegraaf Media Groep (TMG) via een tussentijds handelsbericht bekend dat het bedrijf last blijft houden van dalende advertentie-inkomsten. Hierdoor namen de opbrengsten in de eerste vier maanden van dit jaar op jaarbasis af met 7,6% tot €127,2 mln, terwijl de uitgaven daalden met 7,5% tot €124 mln. Dit is wel exclusief de kosten die gepaard gaan met de aanstaande overname van TMG, die zijn opgelopen tot €5,3 mln en naar verwachting dit jaar uitkomen rond €10 mln.

Op maandag won AkzoNobel de rechtszaak tegen een groep opstandige aandeelhouders onder leiding van Elliott Advisors. De Ondernemingskamer wees alle eisen van de beleggers af. Dit leidde ertoe dat AkzoNobel op dinsdag tot de grote verliezers behoorde. Analisten stellen dat de kans op een overname van AkzoNobel door PPG kleiner is geworden. De Amerikanen zouden nu alleen nog de optie hebben om een vijandig bod uit te brengen, iets wat volgens marktvorsers een tamelijk ingewikkelde en risicovolle strategie zou zijn.

 

Lees ook: Staatsobligaties: stilte duidt niet op storm


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Activistische aandeelhouders halen bakzeil in kalme beursweek appeared first on Beleggers Belangen.