*

Advies & Analyse

Hoe China de volgende aandelencrash voorspelt

dinsdag 30 mei 2017 16:01

China is de werkplaats van de wereld, waardoor Chinese bedrijven goed zicht moeten hebben op de wereldwijde conjunctuurcyclus. Immers, trekt de wereldeconomie aan, dan is er meer behoefde aan Chinese producten. Vertraagt de wereldeconomie, dan daalt de wereldwijde behoefte naar Chinese producten.

Cyril Castelli, Chief Investment Officer at Rcube Asset Management, vertaalt deze theorie naar de praktijk. Hij heeft een indicator gemaakt die laat zien hoe Chinese ceo’s tegen de wereld aan kijken: of het Chinese bedrijfsleven kapitaal ophaalt via uitgifte van aandelen of obligaties, bijvoorbeeld, en hoe groot de hefboom is.

Een hefboom geeft een indicactie van het risico dat een ceo bereid is te nemen. Als ze ervoor kiezen om geld op te halen via obligaties, dan neemt de hefboom toe. De hoeveelheid geld in de onderneming blijft immers gelijk, maar de schuld neemt toe. Kiezen ceo’s ervoor om geld op te halen via aandelen, dan neemt de hefboom juist af omdat de schuld verdeeld wordt over meer aandelen. Tussen 2010 en 2016 kozen Chinese bedrijven er veelal voor om kapitaal op te halen via obligaties, waardoor de hefboom in het Chinese bedrijfsleven flink toenam. Ze hadden een zonnige kijk op de wereld en durfden meer risico te nemen.

In de afgelopen twaalf maanden is dit veranderd. De gemiddelde Chinese ceo is gestopt met het uitgeven van obligaties en is flink aandelen gaan uitgeven. Dit betekent volgens Cas­telli dat Chinese bedrijven hun twijfels hebben over de wereldeconomie. De laatste vijftien jaar werkte deze indicator heel goed. In 2007 was de dalende Chinese hefboom bij bedrijven de leading indicator voor de wereldwijde recessie.

Castelli verkocht begin 2017 strangles (calls & puts met verschillende uitoefenprijzen) op de Japanse yen. Dit bracht genoeg op om at-the-money putopties te kopen op de S&P500.Dit is een extreem geval, mogelijk gemaakt door de hoge volatiliteit op valuta’s en de lage volatiliteit op aandelen. Nu zijn yen-trade is afgelopen, zit Castelli op een gratis putopties op de S&P500. De laatste keer dat at Rcube Asset Management zo op koersdalingen van aandelen speculeerde, was in 2008. Het enige verschil met toen, is dat Castelli in 2017 nog zekerder van zijn zaak is.

 

Lees ook: Productiebeperking OPEC stelt markt teleur


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Hoe China de volgende aandelencrash voorspelt appeared first on Beleggers Belangen.