Advies en analyse

Herstel internationale beurzen na gunstige macrocijfers

Dinsdag 30 mei 2017 17:26

De toonaangevende mondiale aandelenmarkten wisten zich de afgelopen week te herpakken. Beleggers schoven de perikelen rond de Amerikaanse president Donald Trump terzijde en richtten zich weer op de economie.

Die ontwikkelt zich nog steeds voorspoedig. In de Verenigde Staten werd de groei over het eerste kwartaal opwaarts bijgesteld van 0,7 naar 1,2%. Naar verwachting zal de economische groei in het tweede kwartaal een stuk hoger uitkomen. De arbeidsmarkt staat er nog steeds sterk voor en het consumentenvertrouwen is in mei verder gestegen. De notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve bevestigden het gunstige beeld van de Amerikaanse economie, waardoor een renteverhoging in juni zo goed als zeker is.

Ook in de eurozone blijft het momentum goed. De samengestelde inkoopmanagersindex van Markit bleef in mei stabiel, op het hoogste niveau in zes jaar. Volgens ECB-president Mario Draghi is het zeer ruime monetaire beleid echter nog steeds gerechtvaardigd vanwege de lage inflatie. Dat betekent dat de rente voorlopig nog heel lang op een laag niveau zal blijven en dat is goed nieuws voor de aandelenmarkten.

Beleggers deden het rustig aan vanwege Hemelvaart en Memorial Day, waardoor Wall Street op maandag was gesloten. Ook de beurs van Londen was maandag dicht. Over de vier handelsdagen, met slotkoersen van vrijdag, sloot zowel de S&P500 als de Dow Jones circa 0,9% hoger. Technologiebeurs Nasdaq won 1,2%. De Eurostoxx50-index en de pan-Europese Stoxx600 bleven nagenoeg stabiel.
Naast de Amerikaanse techfondsen zijn dit jaar de opkomende markten de grote winnaars. Afgelopen week steeg de MSCI Emerging Markets Index in lokale valuta met zo’n 1%, waarmee de koerswinst dit jaar al is opgelopen naar ruim 13%. Opkomende aandelenmarkten zijn gevoelig voor export en profiteren van de aantrekkende wereldeconomie. Moody’s verlaagde het krediet­oordeel van China door de hoge schulden en afnemende economische groei. De beurzen trokken zich hier echter niets van aan, want met een A1-rating blijft China zeer kredietwaardig.

Grote winnaar op Wall Street was Best Buy (+15%).

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven