*

Advies & Analyse

Rendement euro-bedrijfsobligaties weegt nauwelijks op tegen risico’s

dinsdag 30 mei 2017 17:43

Het sentiment op de Europese bedrijfsobligatiemarkt is goed. Risico-opslagen blijven in een stabiele tot dalende trend.

De lichte daling van de onderliggende Duitse rente had afgelopen week een positief effect op het totaalrendement. Bedrijfsobligaties profiteren van de gunstige macro-cijfers. In een florerende economie kunnen bedrijven immers hun resultaten verbeteren, waardoor ze ook beter in staat zijn om hun schulden af te bouwen. Sterkere balansverhoudingen vertalen zich normaliter in een daling van de risico-opslagen.

Verder ziet de euro bedrijfsobligatiemarkt zich nog steeds gesteund door de Europese Centrale Bank, die voor grote bedragen bedrijfsobligaties blijft opkopen. Het maandelijkse bedrag van het opkoopprogramma is vanaf maart wel met €20 mrd verlaagd, naar €60 mrd. Voor bedrijfsobligaties zou dat in theorie neerkomen op een reductie van €8 mrd naar €6 mrd per maand, en dat is in de vrij illiquide Europese bedrijfsobligatiemarkt voldoende om een stevige bodem onder de koersen te leggen. Het ziet er ook niet naar uit dat de ECB zich snel zal terugtrekken.

Door de aanhoudend lage rente gaat ook de zoektocht naar rendement door, wat investment grade en high yield euro bedrijfsobligaties in de kaart speelt. Op waarderingsgronden is de markt echter al lang niet meer aantrekkelijk. De lage effectieve rendementen van respectievelijk circa 1,1 en 3,1% zijn een uiterst karige vergoeding voor de risico’s. Verdere koersstijgingen liggen in elk geval niet voor de hand.

Voor een duidelijk hoger effectief rendement moeten beleggers in de Verenigde Staten zijn. Op investment grade bedrijfsleningen uitgegeven in dollars ligt de ‘yield’ op circa 3,8%, een verschil van 2,6 procentpunt met euro-bedrijfspapier van dezelfde kwaliteit. Hier tegenover staat natuurlijk wel het valutarisico. Als de dollar daalt ten opzichte van de euro kan het totaalrendement verdampen. De meeste beleggers dekken zich hier tegen in, maar dat brengt ook kosten met zich mee. Een ander risico is dat de cyclus van de Amerikaanse economie verder is dan in Europa en de rente waarschijnlijk eerder zal stijgen.

Lees ook: Herstel internationale beurzen na gunstige macrocijfers


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Rendement euro-bedrijfsobligaties weegt nauwelijks op tegen risico’s appeared first on Beleggers Belangen.