*

Advies & Analyse

Column: Zijn technologieaandelen in 2017 overgewaardeerd?

donderdag 1 juni 2017 11:03

De afgelopen vijf jaar zijn Amerikaanse technologieaandelen als een raket gegaan. De technologieaandelen in de Amerikaanse S&P500 zijn in die periode met 72% gestegen. De fundamentele index is een mooi instrument om te kijken of technologieaandelen weer in een zeepbel zitten. Hiervoor kijken wij naar de IWB, dat is de iShares Russell 1000 index. Hierin zitten de duizend aandelen van de grootste beursgenoteerde bedrijven van de Verenigde Staten. Wij kijken daarnaast naar de PRF. Dit is de PowerShares RAFI 1000. Dit zijn de duizend aandelen van de grootste beursgenoteerde bedrijven, maar dan gerangschikt op omzet, kasstroom, dividend en boekwaarde.

Het eerste dat opvalt is dat Apple en Microsoft in beide fondsen bij de grootste posities zitten. Apple heeft bij de IWB een weging van 3,6% en bij de PRF van 2,3%. Voor Microsoft zijn deze waarden 2,3 en 1,4%. Dit betekent dat op basis van economische prestaties de weging van Microsoft en Apple ruim 50% te hoog is. Kijken wij naar aandelen zoals Facebook en Amazon, dan is het verschil nog veel groter. De weging van Facebook is 1,46% in de IWB en 0,26% in de RPF. Voor Amazon zijn deze waarden 1,66 en 0,33%. Op basis van weging staat Amazon in de IWB op plek 3 en in de RPF op plek 62. Facebook noteert op respectievelijk nummer 5 (IWB) en nummer 88 (RPF). De populariteit van technologieaandelen is daarmee groter dan gerechtvaardigd, gemeten aan de hand van hun economische voetafdruk.

Lees ook: Omzeilen van aandelen met overwaardering


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor deze aandelen? U kunt zich als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


The post Column: Zijn technologieaandelen in 2017 overgewaardeerd? appeared first on Beleggers Belangen.