Advies en analyse

Tipterugblik: Atea en Johnson Controls

Vrijdag 2 juni 2017 14:45

In het Dividend E-magazine van mei vorig jaar was er een kooptip voor het Noorse IT-servicesbedrijf Atea en de Amerikaanse industrial Johnson Controls, die inmiddels gefuseerd is met Tyco International.

Allereerst was er in het Dividend E-magazine van 27 mei aandeel van de maand Atea, dat vooral getipt werd vanwege het zeer aantrekkelijke (en houdbare!) dividendrendement van 8%. De kooptip kwam op NOK 75,50 en inmiddels staat het aandeel Atea na een mooie reeks kwartaalcijfers op NOK 104,50 (+38,4%). Bovendien werd het afgelopen jaar voor in totaal NOK 6,50 aan dividend geïncasseerd. Op 23 maart kwam Atea nog uitgebreid aan bod via een lezersvraag.

Johnson

De tweede ‘tip van de maand’ in het Dividend E-magazine van een jaar geleden was die voor de Amerikaanse industrial Johnson Controls,  een toeleverancier voor de auto-indu­strie (autostoelen en accu’s) en producent van controlesystemen voor gebouwen (airconditioning, brandveiligheid, ventilatie etc). Johnson Controls, dat het dividend op dat moment liefst 36 keer had verhoogd in de laatste 38 jaar, stond toen aan de vooravond van een fusie met Tyco International en de afsplitsing van de automotive-activiteiten (nu beursgenoteerd onder de naam Adient).

Inmiddels is dat achter de rug en is het nieuwe fusiebedrijf met de naam Johnson Controls International PLC ontstaan. Vooral het afgesplitste Adient (ticker ADNT) deed het prima op de beurs met een koers die opliep van $49 vlak na de afsplitsing in oktober vorig jaar, naar $69,87 vandaag (+42,6%). Inmiddels betaalt Adient sinds april ook een klein dividend van $0,275 per aandeel, goed voor een rendement van 1,4%.

Eenmalige omzetdip

Het nieuwe Johnson Controls International PLC (ticker nog steeds JCI) kwam per saldo niet veel van zijn plaats met een voor de afsplitsing en fusie aangepaste koerswinst van 7%. Dit jaar presteert Johnson Controls matig met een winst van 2,5%.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven