Advies en analyse

Griekse tienjaarsrente stijgt weer

Dinsdag 6 juni 2017 12:12

De zwakke broeders in de Europese staatsobligatiemarkten zijn momenteel Griekenland en Italië. Na het opnieuw opschuiven van een besluit over het Griekse liquiditeit- en schuldenprobleem ging de Griekse tienjaarsrente een plateau omhoog. Van een sinds begin mei constant niveau van om en nabij de 5,5%, steeg de rente rond 23 mei naar 5,9% om vanaf daar nog wat te blijven stijgen.

Ook de Italiaanse tienjaarsrente steeg deze week, van 2,18% naar 2,27%. De oorzaak is niet geheel duidelijk, maar het kan ermee te maken hebben dat de kans toeneemt dat er nog dit jaar parlementsverkiezingen worden gehouden. Dat zou betekenen dat er opnieuw discussie ontstaat over de vraag of Italië, dat aan de wieg stond van de Europese samenwerking, in de EU moet blijven. Een andere mogelijke verklaring ligt in de problemen bij de Spaanse Banco Popular. Ook veel Italiaanse banken staan immers zwak. Tegen dit laatste argument kan echter ingebracht worden dat de Spaanse (en de Portugese) tienjaarsrente er niet echt op reageerden.

De overige rentestanden daalden. De Franse profiteerde van de verwachting dat Emmanuel Macrons partij de aanstaande verkiezingen gaat winnen. Over het VK wacht de markt in spanning af. Een onverwachte overwinning van Labour op 8 juni zal de tienjaarsrente er waarschijnlijk doen stijgen.

 

Lees ook: Staatsobligaties: stilte duidt niet op storm


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Griekse tienjaarsrente stijgt weer appeared first on Beleggers Belangen.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven