*

Advies & Analyse

Tegenvallende groei China drukt grondstoffenmarkten

dinsdag 6 juni 2017 14:27

In 2016 werden grondstoffen als activaklasse voor het eerst in vijf jaar duurder. De Bloomberg Commodity Index steeg vorig jaar met 11%, maar deze klim bleek niet de start van een nieuwe trend. Mei was de derde maand op rij met een negatief rendement voor deze grondstoffenindex. Die viel terug naar het niveau van september en noteert nu al 6% lager dan bij de start van 2017.

Er is met name onrust in de markt over de tragere economische groei in China. De vraag blijft voorlopig nog wel op peil, maar aan de aanbodzijde drukken de hoge voorraden op de prijzen. De kentering is het best merkbaar bij ijzererts. In februari kostte een ton ijzererts nog bijna $95, het hoogste niveau in twee jaar. Minder dan vier maanden later is de prijs met 40% gedaald naar $56. De ijzerertsvoorraden zijn erg hoog en Australië en Brazilië, de twee grootste producenten, zullen de komende jaren hun productie nog verder uitbreiden.

Ook de landbouwgrondstoffen presteerden de voorbije maanden bijzonder slecht. De wereldwijde granenvoorraden waren dan ook nog nooit eerder zo hoog, en de sojaprijs is teruggevallen naar het niveau van begin vorig jaar.

Voorlopig zet ook de prijsdaling bij olie zich door. Het Brent-termijncontract voor levering in augustus daalde voor het eerst sinds begin mei onder de grens van $50. Door de onrust in het Midden-Oosten met Qatar vreest de markt dat de OPEC- productieovereenkomst in gevaar komt. Uit voorlopige cijfers van het Thomson Reuters Oil Report blijkt dat de OPEC-leden in mei gezamenlijk 25,18 miljoen vaten per dag produceerden. Dit is 1 miljoen vaten per dag meer dan in april.

Maar zoals altijd zijn er ook uitzonderingen op de regel. Zo klom de prijs van een troy ounce goud vorige week naar het hoogste peil sinds eind april. Deze stijging brengt het rendement van goud (in dollars) over de eerste vijf maanden van 2017 op 11%. Daarbij moet wel worden beseft dat dit rendement in euro’s meer dan de helft lager ligt, omdat de Europese eenheidsmunt dit jaar al fors in waarde is gestegen tegenover de dollar.

Niet toevallig valt de waardestijging van goud samen met de daling van de dollar. De dollarindex, die de waarde van de munt afzet tegenover die van zes valuta’s van belangrijke handelspartners van de VS, stond sinds november niet meer zo laag. De onzekerheid over zowel de politiek van president Trump als de steun die hij heeft om zijn beloftes waar te maken, zet de Amerikaanse munt onder druk. Daarbij is een renteverhoging bij de volgende monetaire vergadering van de Fed op 14 juni al zo goed als volledig ingeprijsd. Het teleurstellende arbeidsmarktrapport van vorige week zal daar meer dan waarschijnlijk niets aan veranderen. Er kwamen in mei minder nieuwe banen bij dan verwacht en de cijfers van april en maart werden neerwaarts bijgesteld. Daarnaast is er amper looninflatie, met een stijging van 0,2% op maandbasis en 2,5% op jaarbasis.

Door de geringe inflatiedruk is de opbrengst op de tienjarige Amerikaanse overheidsobligatie opnieuw teruggevallen, nu naar het niveau van november (2,15%). Daardoor neemt de kans op meerdere renteverhogingen in de tweede jaarhelft (september en december) af, wat gunstig is voor de goudprijs. Dit betekent ook dat de reële rente (nominale rente min inflatie) laag blijft en de risico-rendementsverhouding van goud als niet-rentedragende belegging erg gunstig is.

 

Lees ook: Griekse tienjaarsrente stijgt weer


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Tegenvallende groei China drukt grondstoffenmarkten appeared first on Beleggers Belangen.