Advies en analyse

Valuta’s: nieuwe ronde, nieuwe kansen voor USD/JPY

Dinsdag 6 juni 2017 14:46

De Japanse yen is in vier weken tijd met ruim vier procent in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daardoor is het paar USD/JPY weer onder de 110 gekomen. We hebben een paar maanden geleden geschreven dat we een longpositie in dit paar zouden willen innemen als de koers zakt naar 105. Maar in de weken na dat artikel kwam het paar niet verder dan 108, om vervolgens te stijgen naar 114.

We zijn nog steeds geïnteresseerd in een longpositie in de JPY/USD, omdat we nog altijd van mening zijn dat de yen op de lange termijn minder waard kan worden. Japan heeft een aantal structurele problemen, die de afgelopen tijd niet kleiner zijn geworden: een enorme staatsschuld (250,4% van het bbp volgens de laatste meting), versterkt door een begrotingstekort (4,5%), lage economische groei en vergrijzing. Het verruimende monetaire beleid is jarenlang gericht geweest op (onder andere) het stimuleren van de export door de waarde van de yen te laten dalen. Het lijkt er nu heel langzaam op dat de grote centrale banken het verruimende beleid aan het afbouwen zijn, maar vooralsnog zijn de VS daarin de voorloper. De rente is daar driemaal verhoogd in minder dan twee jaar tijd. In diezelfde periode is de Japanse rente één keer verlaagd. Als deze ontwikkeling doorzet, kan een verdere stijging van de USD/JPY het gevolg zijn.

De vraag is of de USD/JPY dit keer wel op korte termijn het gewenste niveau van 105 gaat halen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen als de Amerikaanse centrale bank, de Fed, volgende week woensdag de rente niet verhoogt. Veel analisten verwachten een verhoging, wat in principe positief zou zijn voor de dollar, en daarmee voor de USD/JPY. Als die verhoging er niet komt, zou dat voor een verzwakking van de dollar kunnen zorgen, en dus een lagere USD/JPY. We blijven van mening dat 105 een mooie kans is om een longpositie in te nemen. Het zou dus binnenkort al zo ver kunnen zijn.

 

Lees ook: Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven