*

Advies & Analyse

Beleggers Belangen Academy: rendementen vastgoed lijken mooier dan ze zijn

donderdag 8 juni 2017 10:47

Een lezer op het forum van de Beleggers Belangen Academy (BBA) vond dat onze uitleg over waarom we niet in vastgoed beleggen onvoldoende steekhoudend. Hij betoogde dat er tussen 1971 en 2010 met Amerikaanse vastgoedfondsen (REITS) een rendement kon worden behaald van 8300%, wat omgerekend neerkomt op een gemiddeld rendement van 12% op jaarbasis. Ter vergelijking: de S&P500 zit op 4200%, met een gemiddeld jaarlijks rendement van 10%.

Daar komt bij dat er qua rendement in 23 van de 39 jaar een negatieve correlatie en/of een verschil van 10 procentpunt bestond tussen beide beleggingen. Dit is volgens de cursist in kwestie een fantastisch uitgangspunt voor spreiding en herbalancering.

Het ziet er op het eerste gezicht inderdaad veelbelovend uit, maar wij denken dat de rendementen op Amerikaans vastgoed zich voordeden gedurende een unieke periode in de geschiedenis. Dit komt omdat sinds 1981 de rente van extreem hoog naar extreem laag is gegaan. Dit betekent dat sparen en obligaties niet meer aantrekkelijk waren om in te beleggen, en dit heeft extra geld naar de vastgoedsector gebracht.

Zelfs als de rente in de komende 39 jaar op een extreem laag niveau blijft, zal het rendement lager liggen dan het de afgelopen 39 jaar is geweest. Normaliseert de rente weer, dan zal het extra toegestroomde vermogen weer wegstromen, hetgeen betekent dat het rendement van vastgoed achter zal blijven bij de verwachtingen. Het is verleidelijk om te denken dat 39 jaar een dusdanig lange periode is dat je realistische uitspraken over de toekomst kan doen, maar dit is dus niet zo. Een sector kan tientallen jaren in de mode zijn, om dan tientallen jaren uit de mode te zijn.

Lees ook: Column: Zijn technologieaandelen in 2017 overgewaardeerd?


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor deze aandelen? U kunt zich als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


The post Beleggers Belangen Academy: rendementen vastgoed lijken mooier dan ze zijn appeared first on Beleggers Belangen.