Advies en analyse

Column: de waardering van aandelen is weer net zo hoog als in 1929

Dinsdag 13 juni 2017 11:20

De VIX is de index die de verwachte volatiliteit over de komende 30 dagen meet van de Amerikaanse S&P500 Index. Op 6 juni bereikte de VIX een stand van 9,37. Dit is echt extreem laag. De laatste keer dat deze stand op de borden kwam was in 1993. Dit betekent dat beleggers verwachten dat de beweeglijkheid de laagste zal zijn in 24 jaar.

Deze rust op de financiële markten is er gekomen doordat centrale banken de geldpers flink hebben laten draaien. In het afgelopen jaar waren het de centrale banken van Europa, Zwitserland en Japan die de opgetelde balans van de belangrijkste centrale banken wereldwijd heeft doen stijgen tot $15,1 biljoen. De financiële wereld is een dorp. Geld stroom eenvoudig van de ene naar de andere plek. De Verenigde Staten profiteren hier ook van. De Shiller-k/w is inmiddels opgelopen tot 30. Het gevolg van het financiële wapengekletter van centrale banken is dat de wereld nooit zijn schuldenprobleem van 2008 heeft hoeven oplossen. Sterker nog: de schulden zijn sinds 2008 sneller gegroeid dan de omvang van de wereldeconomie. Het schuldenprobleem is dus groter dan negen jaar geleden.
Er zijn drie mogelijkheden bij een schuldenprobleem. De eerste is de schulden nog verder te laten oplopen. De tweede is deflatie. Sommige overheden, bedrijven en consumenten gaan dan failliet. Bankroet is niets anders dan dat de schulden verdwijnen bij de mensen en bedrijven die schulden hebben en het vermogen verdwijnt bij de mensen die het hebben uitgeleend. Er verdwijnt geld en dit betekent deflatie. De laatste mogelijkheid is inflatie. De prijzen stijgen sterker dan de schulden waardoor de schulden minder zwaar op de economie drukken. Deflatie en inflatie zorgen voor meer onzekerheid. De kans dat de prijzen over een jaar dezelfde zijn als vandaag dalen sterk. De onrust over het prijspeil laat de aandelen sterker schommelen. De inflatieperiode van de jaren zeventig eindigde begin jaren tachtig met een Shiller-k/w van 6. In de deflatieperiode van de jaren dertig kwam een Shiller-k/w van 5 op de borden. Wanneer de Shiller-k/w teruggaat van 30 naar 5, betekent dit een koersdaling van 83% voor de S&P500.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Niet overdrijven hoor, 1929.., 2007 komt eerder in de buurt en 1929 is waar het heen gaat, in negatieve zin dan…. De VIX is een goede graadmeter van sentiment en door de jaren heen heeft deze vaker laag in waarde gestaan, van éen of andere 'geldpers' was toen geen sprake, neem zo vlak voor 2008/2009 in herinnering, het woord 'geldpers' bestond toen nog niet eens… Zal maar eens achter de waarde, en betekenis, van de VIX aangaan er valt nog heel wat te melden, vooral aan de doelgroep de 'beleggers'….

    Ed 13 juni 2017 12:05:44