Advies en analyse

Palladiumprijs op recordhoogte

Dinsdag 13 juni 2017 13:28

Palladium blonk vorige vrijdag uit met een prijsstijging van bijna 8%. Dit bracht de palladiumprijs even op het hoogste peil sinds 2001.

Palladium is een edelmetaal dat samen met platina, iridium, osmium, rhodium en rhutenium tot de zogenaamde Platinum Group Metals (PGM) behoort. Deze groep kent met name industriële toepassingen. Ongeveer drie kwart van het globale palladiumaanbod wordt gebruikt voor de productie van katalysatoren voor benzinevoertuigen. De investeringsvraag en de consumptie van palladium juwelen zijn veel kleinere vraagcomponenten.

Palladium werd dit jaar al 30% duurder en is daarmee tot nog toe veruit de best presterende grondstof. Er is al 5 opeenvolgende  jaren een aanbodtekort en dit deficit zal zich dit jaar verder uitdiepen. Katalysatorenproducent Johnson Matthey verwacht voor 2017 een tekort van 792000 troy ounce tegenover slechts 163000 troy ounce vorig jaar. Analisten van Standard Chartered schatten het deficit dit jaar op 563000 troy ounce. Benzinemotoren winnen wereldwijd marktaandeel ten nadele van dieselmotoren na de verschillende uitstootschandalen die de voorbije jaren aan het licht kwamen. Deze trend is gunstig voor palladium maar ongunstig voor platina, dat vooral in dieselkatalysatoren wordt toegepast.

Het hogere deficit is niet de enige reden voor de forse prijsklim. De voorbije weken is het aantal uitstaande termijncontracten waarmee op een verdere prijsstijging kan worden ingespeeld spectaculair gestegen. De prijscurve van de termijncontracten werd steeds steiler, wat leidde tot een backwardation situatie. Termijncontracten met een vroegere afloopdatum (bijv. juli 2017) zijn daardoor duurder dan deze met een latere afloopdatum (bijv. maart 2018). Anders gesteld, er wordt een premie betaald voor levering op korte termijn, wat een indicatie is van fysieke schaarste of van speculatie met termijncontracten. Opmerkelijke vaststelling: de hoeveelheid palladium onder beheer van trackers of ETF’s die in het fysieke metaal investeren is dit jaar ondanks de prijsstijging teruggevallen naar het laagste peil in 7 jaar.

  • Printen
  • Doorsturen

  • Laatste reacties op dit bericht

    • Nog geen reacties gegeven