*

Advies & Analyse

Goede stemming internationale markten houdt stand

woensdag 14 juni 2017 12:49

De goede stemming op de internationale aandelenmarkt werd de afgelopen week niet aangetast door het vooruitzicht van een renteverhoging door de Fed op woensdag 14 juni, niet door het begin van de zomerperiode die traditioneel minder goed is voor aandelenbeleggingen (‘sell in May and go away but remember to come back in September’) en ook niet door de oplaaiende onzekerheid binnen de technologiesector.

Op vrijdag 9 juni gingen de koersen van aandelen als Amazon (AMZN), Apple (AAPL), Facebook (FB) en Microsoft (MSFT) met ruim 5% onderuit nadat analist Robert Boroujerdi van Goldman Sachs in een rapport de huidige situatie in de Amerikaanse technologiebranche vergeleek met die tijdens het hoogtepunt van de internethype in 2000. In de ogen van Boroujerdi hebben de dominante spelers binnen de branche net als zeventien jaar geleden een wel heel grote impact op de bredere aandelenmarkt. Indertijd lag de winstgevendheid van deze partijen hoger, maar momenteel is de financiële positie sterker en bovendien ligt de waardering beduidend lager. Hoewel de conclusie was dat een herhaling van de techcrash niet voor de hand ligt, was het rapport voor veel beleggers aanleiding om de positie in grote techbedrijven af te bouwen. In de loop van de handelsdag trad er vervolgens een herstel op, dat maandag doorzette. De inzichten van het Goldman Sachs-rapport geven in ieder geval geen aanleiding om de adviezen voor de technologieaandelen te wijzigen.

De koers van General Electric (GE) schoot maandag juist met bijna 4% omhoog naar $28,94 toen bekend werd dat topman Jeffrey Immelt na zestien jaar opstapt als topman van het industrieconcern. Hij wordt op 1 augustus opgevolgd door John Flannery, die aan het roer staat van de medische divisie GE Healthcare. De enthousiaste reactie op het vertrek wordt veroorzaakt doordat Immelt er niet in slaagde om van de verschillende activiteiten van GE één geheel te smeden en om de omzet en winstgevendheid structureel op te voeren. Dat is een belangrijke factor waarom de beurskoers sinds het aantreden van Immelt met 27% is gedaald, terwijl de Dow Jones Index in dezelfde periode met 121% is gestegen. Hierdoor lag GE de laatste tijd sterk onder vuur van activistische beleggers, maar in afwachting van gedetailleerde plannen van Flannery is die druk tijdelijk van de ketel. Een verhoging van het houdadvies is nog niet aan de orde, maar komt door de wissel aan de top wel een stap dichterbij.

In Europa viel ten slotte op hoe gelaten beleggers reageerden op het bericht dat de partij van president Emmanuel Macron na de parlementsverkiezingen van zondag 11 juni hard op weg is om circa tweederde van de zetels in de Assemblée Nationale binnen te halen. Hoewel Macron een duidelijk mandaat krijgt om hervormingen door te voeren, viel de CAC 40 Index maandag met ruim 1% terug tot 5.240,59.

 

Lees ook: Herstel wereldeconomie zet door


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Goede stemming internationale markten houdt stand appeared first on Beleggers Belangen.