*

Advies & Analyse

Beleggers Belangen Academy: wat moet de belegger met goud?

donderdag 15 juni 2017 10:08

Goud staat bekend als een veilige haven. Wanneer er onrust is en er problemen zijn, loopt de prijs van het edelmetaal op. Het is opvallend hoe zwart-wit de meeste beleggers kijken naar een belegging in goud.

Aan de ene kant zijn er mensen die denken dat onrust te voorspellen is. Meestal zijn de argumenten dat centrale banken maar geld blijven drukken totdat inflatie alles kapot zal maken of dat een grote oorlog zal volgen op de wereldwijd oplopende geopolitieke spanningen. Aan de andere kant staan de mensen die denken dat onrust niet te voorspellen is. Zij verwijzen meestal naar een onderzoek naar rendementen tussen 1802 en 2005, gepubliceerd door Jeremy Siegel.

Deze finance professor aan de universiteit van Pennsylvania laat zien dat in deze periode één dollar in aandelen is gegroeid naar $666180, terwijl één dollar in goud is aangegroeid tot $1,62. Het punt van Siegel is dat er in deze periode allerlei problemen voorbij zijn gekomen. Het is zo bezien dus het beste om te blijven zitten in aandelen en nooit te vluchten naar goud. Het gebeurt maar zelden dat beleggers switchen tussen beide kampen; het lijkt wel een soort religie.

De Beleggers Belangen Academy heeft onderzoek gedaan of het wel verstandig is om goud volledig te negeren. Hiervoor hebben wij gekeken naar de periode vanaf 1973. De reden hiervoor is dat er voor 1971 een gouden standaard gold, waardoor vergelijkingen tussen voor en na die tijd mank gaan. Uit dit onderzoek blijkt dat goud goed geld gaat opleveren wanneer aandelen al hoog gewaardeerd zijn. De lage rendementen volgen wanneer de aandelenmarkt laag is gewaardeerd.

Kader: waarom bekijken we periodes van 10 jaar?

De prijs van goud reageert niet direct wanneer het onrustig wordt. Een voorbeeld. De herfst van 2008 was bijzonder onrustig. De financiële instelling Lehman Brothers viel om en de Amerikaanse overheid moest verzekeraar AIG en meerdere hypotheekverstrekkers nationaliseren. In dit kwartaal daalde de prijs van goud met 25%. De rendementen zijn pas goed voorspelbaar wanneer de periode 5 à 10 jaar is. Vandaar dat de Beleggers Belangen Academy de kortetermijnbewegingen negeert.

Lees ook: waarom wij niet in vastgoed beleggen


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor deze aandelen? U kunt zich als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


The post Beleggers Belangen Academy: wat moet de belegger met goud? appeared first on Beleggers Belangen.