Advies en analyse

Beleggers Belangen Academy: wat moet de belegger met goud?

Donderdag 15 juni 2017 10:08

Goud staat bekend als een veilige haven. Wanneer er onrust is en er problemen zijn, loopt de prijs van het edelmetaal op. Het is opvallend hoe zwart-wit de meeste beleggers kijken naar een belegging in goud.

Aan de ene kant zijn er mensen die denken dat onrust te voorspellen is. Meestal zijn de argumenten dat centrale banken maar geld blijven drukken totdat inflatie alles kapot zal maken of dat een grote oorlog zal volgen op de wereldwijd oplopende geopolitieke spanningen. Aan de andere kant staan de mensen die denken dat onrust niet te voorspellen is. Zij verwijzen meestal naar een onderzoek naar rendementen tussen 1802 en 2005, gepubliceerd door Jeremy Siegel.

Deze finance professor aan de universiteit van Pennsylvania laat zien dat in deze periode één dollar in aandelen is gegroeid naar $666180, terwijl één dollar in goud is aangegroeid tot $1,62. Het punt van Siegel is dat er in deze periode allerlei problemen voorbij zijn gekomen. Het is zo bezien dus het beste om te blijven zitten in aandelen en nooit te vluchten naar goud. Het gebeurt maar zelden dat beleggers switchen tussen beide kampen; het lijkt wel een soort religie.

De Beleggers Belangen Academy heeft onderzoek gedaan of het wel verstandig is om goud volledig te negeren. Hiervoor hebben wij gekeken naar de periode vanaf 1973. De reden hiervoor is dat er voor 1971 een gouden standaard gold, waardoor vergelijkingen tussen voor en na die tijd mank gaan. Uit dit onderzoek blijkt dat goud goed geld gaat opleveren wanneer aandelen al hoog gewaardeerd zijn. De lage rendementen volgen wanneer de aandelenmarkt laag is gewaardeerd.

Kader: waarom bekijken we periodes van 10 jaar?

De prijs van goud reageert niet direct wanneer het onrustig wordt. Een voorbeeld. De herfst van 2008 was bijzonder onrustig. De financiële instelling Lehman Brothers viel om en de Amerikaanse overheid moest verzekeraar AIG en meerdere hypotheekverstrekkers nationaliseren. In dit kwartaal daalde de prijs van goud met 25%. De rendementen zijn pas goed voorspelbaar wanneer de periode 5 à 10 jaar is. Vandaar dat de Beleggers Belangen Academy de kortetermijnbewegingen negeert.

Lees ook: Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Er bestaat een leuk iets, bewegingen. Bewegingen op aandelenmarkten, en bewegingen in goud, of alles wat maar verhandelbaar is.Bewegingen zijn een constante, en het inzien van deze bewegingen, of het zien er van.. maakt je bewuster van wat er allemaal gebeurt hier en daar, daar kan geen enkel 'nieuwsbericht' tegenop. Zal men meer aan de slag gaan met bewegingen is goud, of wat dan ook, geen 'mysterie' meer.

    Ed 15 juni 2017 13:14:48