*

Advies & Analyse

Fed-stap laat obligatiebelegger koud

dinsdag 20 juni 2017 14:09

Afgelopen week was er weinig beweging te zien op de staatsobligatiemarkt. De Amerikaanse tienjaarsrente liep nog wat verder terug, met circa vijf basispunten naar 2,15% op vrijdag. In Europa steeg de rente op Duitse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar met twee basispunten naar 0,28%.

Zoals verwacht heeft de Federal Reserve de beleidsrente nog eens met 0,25% verhoogd naar een bandbreedte van 1,00-1,25%. De Fed vindt de renteverhoging gerechtvaardigd vanwege de verbeterde economische vooruitzichten en wil de rente dit jaar nog eenmaal verhogen. Verder maakte de Amerikaanse centrale bank bekend dat het nog dit jaar een begin wil maken met de afbouw van de enorme hoeveelheid staatsobligaties op de balans. Ook dit heeft een rente-opdrijvend effect.

Gelet op de gestage daling van de Amerikaanse tienjaarsrente is de markt echter sceptisch over de voorgenomen verkrapping van het monetaire beleid. De futures-markt prijst dit jaar geen renteverhoging meer in en schat de kans op minstens 1 renteverhoging in 2018 op 82,3%. Beleggers hebben geen vertrouwen in de inflatiedoelstelling van 2%, nu de kerninflatie in de Verenigde Staten de laatste vier maanden is gedaald van 2,3% naar 1,7%. Voor een duidelijke stijging van de Amerikaanse tienjaarsrente zal daarom eerst de inflatie weer moeten aantrekken.

 

Lees ook: Waarom blijft zilver achter?


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als
abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Fed-stap laat obligatiebelegger koud appeared first on Beleggers Belangen.