*

Advies & Analyse

Omgeving blijft gunstig voor bedrijfsobligaties

dinsdag 20 juni 2017 14:31

De risicopremie op euro bedrijfsobligaties blijft dalen, maar de lichte stijging van de onderliggende Duitse staatsrente woog afgelopen week op het totaalrendement. Hierdoor steeg het gemiddelde effectieve rendement op investment grade euro-bedrijfsobligaties, vertegenwoordigd door de iBoxx Corporates Index, met twee basispunten naar circa 1,1% vorige week vrijdag.

‘High yield’ daarentegen is door de kortere looptijden minder gevoelig voor de rentebewegingen en zette zijn opmars voort. Met als gevolg dat het effectieve rendement op de iBoxx High Yield Corporates Index op een nieuw laagterecord uitkwam van circa 2,84%, een daling van 5 basispunten vergeleken met de week daarvoor. High yield-papier is nog nooit zo duur geweest als nu.

Analisten van Société Générale denken dat de risicopremies pas gaan stijgen wanneer de ECB een verdere reductie van de maandelijkse obligatieaankopen aankondigt. Voorlopig ondervindt de junkmarkt steun van de aantrekkende economie en de historisch lage wanbetalingspercentages in Europa van 2,48%. Ratingbureau Moody’s verwacht dat het wanbetalingspercentage de komende twaalf maanden nog verder zal afnemen naar slechts 1,78%. In de VS daalt dit percentage van 3,89% naar 2,68%. De geringe kans op wanbetaling onder Europese en Amerikaanse junkbedrijven lijkt echter al grotendeels in de koersen verwerkt te zijn. Volgens Moody’s doen beleggers er verstandig aan om de Amerikaanse werkloosheidscijfers nauwgezet te volgen. De gestage daling van de werkloosheid wijst op een voortzetting van de huidige opgaande economische cyclus en gaat gepaard met een daling van de risicopremies op high yield-obligaties. Maar als de trend omkeert, dan ging dat in het verleden altijd ten koste van de kredietkwaliteit en het rendement op junkleningen. In dat geval zullen ook de risicopremies op Europese high yield-bedrijfsobligaties stijgen.

Vooralsnog blijft de omgeving voor de assetcategorie echter gunstig. JP Morgan ziet slechts een lichte toename van de risicopremies en verwacht dit jaar een totaalrendement in de euro high yield-markt van 5%, tegen een plus van 3,7% tot dusver dit jaar. Wij zouden dat laatste stukje rendement niet meer najagen en onze winst veilig stellen.

 

Lees ook: Fed-stap laat obligatiebelegger koud


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als
abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Omgeving blijft gunstig voor bedrijfsobligaties appeared first on Beleggers Belangen.