*

Advies & Analyse

Leed nog niet geleden voor Australische dollar

dinsdag 20 juni 2017 16:34

De Australische dollar (AUD) ging de voorbije maanden flink onderuit maar niet alle ellende is daarmee achter de rug.

De AUD was altijd al populair als grondstoffenmunt. Australië werd gezien als een poort naar Azië en het renteverschil tussen Australië en de Verenigde Staten en Europa was daarbij mooi meegenomen. In 2011 stond de kortetermijnrente er nog op 4,75%. De Australische dollar bereikte in 2012 een hoogtepunt dat samenviel met het einde van de hoogtijdagen op de grondstoffenmarkt. De voorbije jaren beweegt de munt in een vrij nauwe bandbreedte. Tegenover de euro (AUD/EUR) werd sinds begin dit jaar de onderkant van dit trendkanaal opgezocht.

De Australische economie is sterk afhankelijk van de grondstoffenexport. Steenkool en ijzererts staan in voor meer dan een derde van de uitvoer. De prijzen van beide grondstoffen gingen de voorbije maanden onderuit, waardoor ook het handelsoverschot wegsmolt. Dit overschot kan later dit jaar zelfs omslaan in een deficit. Het bruto binnenlands product groeide in het eerste trimester met 0,3% op kwartaalbasis. De prognose voor het volledige jaar bedraagt 1,6%, wat het laagste cijfer zou zijn sinds 2009. Vorig jaar kreeg de economie nog onverwacht steun van de sterke consumentenbestedingen. De kans is klein dat dit in 2017 opnieuw het geval zal zijn. De schulden van de gezinnen in verhouding tot het beschikbare inkomen zijn namelijk opgelopen naar een record van bijna 190%.

De Reserve Bank of Australia verlaagde de rente in augustus vorig jaar naar 1,5%, een nieuw historisch dieptepunt. Sindsdien bleef dit rentetarief ongewijzigd. Ondanks die lage rente is de Australische vastgoedmarkt over haar top heen. Dit is geen goed nieuws voor de private consumptie, temeer daar ook loonstijgingen achterwege blijven. Indien deze trend zich doorzet en ook de grondstoffenprijzen blijven dalen, lijkt een nieuwe renteverlaging onvermijdelijk. In dat geval zal ook de AUD/EUR verder verzwakken.

 

Lees ook: Goede week AEX dankzij uitschieters


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Leed nog niet geleden voor Australische dollar appeared first on Beleggers Belangen.