*

Advies & Analyse

Gokje wagen met Griekse aandelen?

donderdag 22 juni 2017 10:08

De Griekse beurs is een van de rampzaligste aandelenmarkten van de afgelopen tien jaar, maar wie had dit begin dit jaar gedacht? In 2017 behoort zij tot de absolute top van Europa. Is de tijd rijp om in Griekse aandelen te investeren of zijn deze alleen iets voor beleggers met een sterke maag?

Twee jaar geleden werd in Athene de beurs zelfs vijf weken stilgelegd vanwege de dramatische schuldenpositie van het land. Die maatregel heeft echter niet kunnen voorkomen dat Griekse aandelen in de maanden erna de bodem van juni 2012 eruit zouden nemen. Sinds het dieptepunt van 11 februari 2016 echter zijn door de bank genomen de beurskoersen in Athene verdubbeld.

Dit jaar behoort de beurs van Athene tot de absolute toppers van de Europese effectenbeurzen. Zoals uit onderstaande grafiek blijkt, doet geen enkele aandelenmarkt het in de eurozone tot dusver in 2017 beter, zelfs Frankfurt niet! Nochtans is van alle eurolanden de economie van Duitsland de sterkste.

Griekenland daarentegen was door haar torenhoge schuldenberg jarenlang het zorgenkind van de Europese Unie. De sanering van de dramatische overheidsfinanciën vroeg zware offers van de bevolking, en dat eiste op zijn beurt een zware tol van de economie. Na jaren van zware bezuinigingen, zijn er de laatste tijd tekenen dat het stilaan beter gaat met de Griekse economie. Een ontwikkeling die ook op de beurs wordt waargenomen. Want hoewel aandelenmarkten een marktplaats voor risico zijn, laten veel beleggers zich bij hun aandelenkeuze leiden door de onderliggende waarde en groeicijfers van bedrijven. Daarmee is niet gezegd dat er geen verband bestaat tussen economische groei en beurskoersen. In theorie zijn ze aan elkaar gekoppeld, maar zoals onderstaande grafiek toont is de correlatie verre van stabiel.

Over risico gesproken, als u verwacht dat in Athene de beursrally nog niet voorbij is en u wilt er maximaal van profiteren, dan moet u uw oog laten vallen op hoogvolatiele aandelen, oftewel aandelen met zeer hoge bèta’s. Dit zijn aandelen die sterk meedeinen met de brede koersontwikkeling en als de beurs zijn klim voortzet, dan is dat kans groot dat zij ook (mee)stijgen. Wantrouwt u de hausse of denkt u dat de beursrally op zijn laatste benen loopt en u wilt toch beleggen in Griekse aandelen, dan kunt u beter kiezen voor laagvolatiele aandelen, oftewel aandelen met een lage standaarddeviatie. Dit zijn vaak aandelen met een defensief karakter die op de koop toe een mooi dividend betalen.

De bovenstaande tabel is een alfabetisch overzicht met Griekse hoofdaandelen die door analisten gevolgd worden en in de rechtse twee kolommen kunt u de volatiliteit aflezen. Piraeus Bank, National Bank of Greece, Eurobank Ergasias, elektriciteitsproducent Public Power en Alpha Bank behoren tot de volatielste aandelen van de Griekse beurs. Terwijl met name de aandelen van havenbedrijf Piraeus Port Authority, cosmeticabedrijf Sarantis, waterbedrijf Eydap, elektriciteitsproducent Terna Energy en vastgoedmaatschappij Grivalia Properties omschreven kunnen worden als laagvolatiel, voor het geval u geen sterke maag hebt.

Lees ook: Laat u niet leiden door hebzucht en angst


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als
abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Gokje wagen met Griekse aandelen? appeared first on Beleggers Belangen.