*

Advies & Analyse

Tipterugblik Marathon Petroleum

maandag 26 juni 2017 11:55

Een jaar geleden gaf ik een kooptip voor de Amerikaanse raffineerder Marathon Petroleum op een koers van $34,59.

Het aandeel Marathon Petroleum (ticker MPC), dat in 2011 werd afgesplitst van Marathon Oil en met een capaciteit van bijna 1,8 miljoen vaten per dag de op drie na grootste raffineerder van de Verenigde Staten is, lag op dat moment fors onder druk waardoor een prima koopmoment was ontstaan.

Een belangrijke reden voor mijn kooptip was vorig jaar dat Marathon naast raffinage ook andere activiteiten heeft. Zo is het bedrijf eigenaar van de op één na grootste keten van gecombineerde tankstations en bijbehorende winkels, Speedway, dat een groot deel van zijn omzet behaalt uit de verkoop van onder meer levensmiddelen. Deze diversificatie maakt het aandeel minder afhankelijk van de grillige energiemarkt. Bovendien is een raffineerder niet te vergelijken met een oliemajor of een pure producent van olie- en gas, die veel meer afhankelijk zijn van de ontwikkeling van de olieprijs.

Marathon werd hoofdzakelijk (ook in het Dividend E-magazine van juni 2016) getipt als dividendaandeel met een toenmalig dividendrendement van 3,8%. Dat dividend was in de voorgaande jaren telkens fors verhoogd, en een maand na de tip volgende een nieuwe dividendverhoging van 12,5% tot $0,36 per kwartaal. Volgende maand verwacht ik dat Marathon het dividend wederom verder zal verhogen tot $0,40 per kwartaal.

Bij de huidige koers van $51,50 heeft Marathon Petroleum een dividendrendement van 2,8%. De tip van een jaar geleden is inmiddels goed voor een koerswinst van 48,9%. Ook ontvingen beleggers het afgelopen jaar nog een dividend van $1,44 (4 keer $0,36).

Na de forse koersstijging ben ik wat terughoudender met Marathon, dat noteert tegen een voor dit jaar geschatte k/w van bijna 18. De vooruitzichten voor het dividend blijven goed en ook qua balans heeft Marathon zijn zaakjes prima op orde. Wie de tip van vorig jaar heeft opgevolgd, kan het aandeel dan ook met een gerust hart vasthouden.

Lees ook: Tip van de week: Conglomeraat met forse onderliggende groei


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


The post Tipterugblik Marathon Petroleum appeared first on Beleggers Belangen.