Advies en analyse

Onderlinge rentestanden in Europa normaliseren verder

Dinsdag 27 juni 2017 13:26

De reddingsactie van twee Italiaanse banken heeft weinig effect gehad op het renteniveau van de tienjarige Italiaanse staatsschuld. Terwijl er toch weer flink wat belastinggeld mee gepaard is gegaan. Kennelijk gaan de financiële markten ervan uit dat de ergste bancaire problemen in Italië nu achter de rug zijn.

De tienjaarsrente is in Italië de afgelopen maand gedaald van 2,2% naar 1,92%. Daarmee is de stand van begin 2017 (1,81%) nog niet bereikt. De financiële markten zijn zich in het afgelopen jaar over meer landen minder zorgen gaan maken, zoals Spanje dat met een tienjaarsrente van 1,38% weer op het niveau van begin 2017 staat, en Griekenland en Portugal die beide ver onder de stand van eind december staan. Niettemin worden ze nog wel als ‘hoger risico’ gezien, getuige het renteniveau (zie grafiek). Griekenland kreeg afgelopen week van Moody’s een iets hogere kredietstatus. De tienjaarsrente daalde er dit jaar van bijna 7% naar 5,32%, voor Portugal was dat van 3,7% naar 2,92%.
In de lagerentelanden, die in tijden van nood als veilige havens fungeren, is de tienjaarsrente het afgelopen jaar juist wat opgelopen, in Nederland van 0,34% naar 0,48% en in Duitsland van 0,2% naar 0,28%. De onderlinge rentestanden in Europa normaliseren zich dus verder; beleggers zien kansen in Zuid-Europa en vertrekken uit de vluchtlanden.

 

Lees ook: Fed-stap laat obligatiebelegger koud


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Onderlinge rentestanden in Europa normaliseren verder appeared first on Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven