*

Advies & Analyse

Katoenprijs onderuit

dinsdag 27 juni 2017 14:01

Katoen was vorig jaar een van de schaarse grondstoffen die een prijsstijging kon laten zien (+12%). Dit jaar vergaat het katoen heel wat minder goed. Met name de laatste weken gaat het de verkeerde kant op, met een verlies van 10% sinds half mei. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) stelt in haar meest recente prognose dat de globale katoenopbrengst in het komende oogstjaar, dat start op 1 augustus, met 8,2% op jaarbasis zal toenemen naar 114,7 miljoen balen.

De recente prijsdaling is naast het vooruitzicht op betere oogsten ook het gevolg van de aanhoudende afbouw van de Chinese voorraden. De Verenigde Staten zijn de derde grootste katoenproducent, maar wel de grootste exporteur. Als gevolg van de lage granenprijzen schakelden veel Amerikaanse boeren over op andere teelten. Daardoor zal de hoeveelheid landbouwoppervlakte voor de katoenteelt komend oogstjaar flink toenemen. Het USDA verwacht dat de VS 19,2 miljoen balen katoen zal oogsten. Dat is 12% meer dan vorig jaar en de hoogste opbrengst sinds 2007. Ook in India, Pakistan, China, Australië en Brazilië worden hogere opbrengsten verwacht. Daardoor zullen de globale voorraden, exclusief China, na dit oogstjaar een nieuw recordniveau bereiken. China beschikt over de grootste katoenreserves ter wereld, maar deze werden lange tijd door de markt als een stabiele factor beschouwd. De redenering luidde dat China die zou gebruiken om de eigen kledingindustrie te bevoorraden. Maar de voorbije maanden verkoopt de Chinese overheid een deel van deze voorraden op de internationale markt vanwege een verminderde lokale vraag. Dit hogere aanbod komt bovenop de hogere oogsten en zet de prijzen verder onder druk. Katoen lijkt op korte termijn technisch oververkocht maar de trend blijft wel neerwaarts gericht. Mogelijk wordt het dieptepunt van maart vorig jaar ($56 per pond) opnieuw getest. Maar de weersomstandigheden kunnen het huidige negatieve sentiment zomaar doen omslaan. Bij een gebrek aan neerslag in het groeiseizoen kunnen de optimistische groeiprognoses mogelijk niet worden gerealiseerd. Ook de Chinese markt is erg lastig te voorspellen.

Op de energiemarkten daalde de prijs van een vat ruwe olie voor de vijfde opeenvolgende week. Zowel Brent als West Texas Intermediate (augustus termijncontract) werden op weekbasis 3,9% goedkoper. Met de eerste jaarhelft bijna achter de rug loopt het verlies sinds de start van 2017 op tot 20%. Ruwe olie stevent daarmee af op het slechtste eerste semester in twee decennia. De lagere productie van de OPEC-landen en Rusland doet voorlopig de voorraden niet substantieel dalen. Aan de aanbodzijde zal er op korte termijn niet zoveel veranderen. Het aantal boorplatforms in de VS blijft nog steeds toenemen. Dit is een gevolg van investeringsbeslissingen die enkele maanden geleden werden genomen, toen een vat ruwe olie nog comfortabel boven $50 noteerde. De Amerikaanse olieproductie is intussen opgelopen tot gemiddeld 9,35 miljoen vaten per dag, 10% meer dan een jaar geleden. Ook andere niet-OPEC-landen zoals Brazilië produceren meer ruwe olie. Er wordt gefluisterd dat OPEC zou overwegen om de productiebeperking te verhogen, maar het kartel wacht voorlopig nog af. Een daling van de voorraden zal in de tweede jaarhelft dus met name van een hogere consumptie moeten komen.

Lees ook: Onderlinge rentestanden in Europa normaliseren verder


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Katoenprijs onderuit appeared first on Beleggers Belangen.