Advies en analyse

Column: De geldpers laten draaien alsof het crisis is

Dinsdag 27 juni 2017 14:35

De drie centrale banken die de geldpers op de hoogste snelheid hebben laten draaien staan in Zwitserland, Japan en in de eurozone. De Zwitserse staat bovenaan met een balans die gelijk staat aan 120% van de omvang van de Zwitserse economie. De balans van de centrale bank van Japan is iets minder groot dan de omvang van de Japanse economie.

Voor Europa is het percentage 40%. De centrale bank van de VS bereikte een piek van 25% in 2014. De balans van de Federal Reserve (Fed) blijft sindsdien gelijk, maar de groei van de Amerikaanse economie heeft het percentage doen dalen naar bijna 20%. De drie actiefste centrale banken hebben begin juni de grens van $1 biljoen aan nieuw geld voor 2017 geslecht. Dit brengt de totale balans van de vijf grootste westerse centrale banken op ruim $15 biljoen. In 2011 was dat nog $7 biljoen. Deze gecreëerde biljoenen worden ingezet voor het kopen van obligaties en aandelen om de economie te ondersteunen. Als dit soort bedragen nodig zijn om de economieën te helpen in een opgaande fase, hoeveel geldcreatie is er dan wel niet nodig als de economie in een neergaande fase zit? Als dit het onderwerp was van een speelfilm, dan was het reuze spannend, maar ik maak me zorgen. Laten wij eens kijken wat de Zwitserse centrale bank in de VS aan het doen is. In het eerste kwartaal van 2017 hebben de Zwitsers hun positie in Amerikaanse aandelen verhoogd met 27% van $63 miljard naar $80 miljard, verspreid over 2534 aandelen. Dit zijn 5 aandelen meer dan tijdens de vorige (verplichte) melding. De centrale bank van Zwitserland heeft in 2017 onder meer het aandeel Bioverativ in portefeuille genomen, een bedrijf dat bezig is met een innovatieve behandeling tegen bloedziektes. Het is compleet onverantwoord om als centrale bank te investeren in aandelen; wat gebeurt er wanneer Amerikaanse aandelen sterk dalen? Dit is geen vreemde gedachte, want de Amerikaanse aandelenmarkt is weer net zo hoog gewaardeerd als in 1929 (zie column nr. 24). Wat gaat de Zwitserse centrale bank doen als er grote verliezen komen? De geldpers op een nog hoger tempo laten draaien? Het zijn vragen waar de Zwitserse centrale bank niet op in wil gaan. Ik heb geen flauw idee waar dit gaat eindigen, maar met dergelijke onevenwichtigheden is mijn koopadvies op goud krachtiger dan ooit.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Begint er aardig op te lijken dat het zelfde gaat gebeuren zoals in de jaren 20-30' maar in dit geval veel erger!! Het leed is niet te overzien. Dat is duidelijk. Mijnheer Trump is op zoek naar herrie en die zal hij danook krijgen. Met zijn verbod dat veel mensen niet meer in de USA gewenst zijn krijgt ie de grootste herrie in huis die hij maar kan bedenken. En dat ze hem een Poot gaan uitdraaien staat meer dan vast. Ik gelloof werkelijk niet dat ze het hierbij gaan laten. De gevolgen? Ja is duidelijk zijn niet te overzien. Deze machts zieke man brengt de USA in zeer gevaarlijke situatie. De gevolgen op de beurs zijn helemaal niet te overzien. up to date blijven!! is de boodschap want het gaat donderen!! Loop al een tijd te schreeuwen dat het gaat donderen maar we staan nu wel zeeer dicht bij dit gebeuren.

    smarty 27 juni 2017 18:58:55
  • Geldpers?… Zoiets bestaat enkel in het hoofd… Zodra centrale banken met een gewijzigde M3 naar buiten komen heeft het nut om het over geld te hebben…. Nog niets gehoord van welke centrale bank dan ook!.. Zul je niet denken dat het al crisis is her en der, met zoveel zichtbare tekenen dat het anders gaat dan 'normaal', of als ooit tevoren?.. Je moet doen in een crisis wat het best aanvoelt, de éen voelt zich beter bij/met goud, de ander met iets anders of wellicht met niets… Veel vergelijk materiaal is er niet, behalve jaren '30 dan, dus het is de dood of de gladiolen….

    Ed 27 juni 2017 15:17:16