*

Advies & Analyse

Kooplust beleggers neemt af

dinsdag 27 juni 2017 15:55

Het economische momentum verliest vaart. Zo wijst de onverwachte daling van de samengestelde inkoopmanagersindex in juni op een lichte afzwakking van de economische groei in de Verenigde Staten. In de eurozone verslechterde het sentiment in de dienstensector enigszins, maar blijft de groei in de industrie sterk.
Het feit dat de macrodata de laatste tijd minder vaak positief verrassen, zorgt samen met de dalende olieprijzen voor een afnemende kooplust onder beleggers. Op Wall Street verloren de Dow Jones en de breed samengestelde S&P500 beide op weekbasis circa 0,6% (slotkoersen van maandag). Technologiebeurs Nasdaq sloot fractioneel hoger. In Europa gaven de belangrijkste indices ook terrein prijs. Zo verloor de Eurostoxx50 circa 0,5% en de pan-Europese Stoxx600 0,75%. Grote winnaar was afgelopen week de farmacie- en biotechnologiesector, na de publicatie van een nieuw wetsvoorstel dat Obamacare moet vervangen. Zoals het er nu naar uitziet hoeven beleggers niet te vrezen voor draconische prijsverlagingen van medicijnen. In de Dow Jones voerde Merck met een koerswinst van 3,5% de lijst van stijgers aan, gevolgd door Pfizer (+2,5%). Onder biotechaandelen waren er grote winsten voor onder meer Gilead (+9,9%), Regeneron (+9,4%) en Biogen (+7,4%). Absolute uitblinker in New York was echter AMD. De chipmaker introduceerde een nieuwe chip voor servers en analisten verwachten dat AMD hierdoor weer marktaandeel kan terugpakken van Intel in de zeer winstgevende servermarkt. Het aandeel steeg met 18%. Ook softwareproducent Oracle (+11,2%) was gewild. Na jaren van stagnatie begint de transitie naar cloudsoftware eindelijk vruchten af te werpen, getuige de beter dan verwachte winstgroei in het afgelopen kwartaal. In de retailsector is de storm nog niet gaan liggen. Met een koersdaling van circa 14% was Bed Bath & Beyond de grootste verliezer in de S&P500 en daarmee zakte het aandeel naar het laagste niveau in zeven jaar. De winkelketen voor huishoudelijke spullen zag het afgelopen kwartaal de winst sterker dan verwacht dalen. Branchegenoot Home Depot kreeg hierdoor ook een dreun en moest 4,6% prijsgeven.
In Europa waren er eveneens mooie winsten voor farmacieaandelen, zoals Novartis (+5,3%) en Sanofi (+2,3%). Nestlé won ruim 4% nadat bekend werd dat Third Point een belang heeft opgebouwd. De aandeelhoudersactivist roept het Zwitserse voedingsmiddelenconcern op om de winstmarge te verbeteren, eigen aandelen te gaan inkopen en het 23%-belang in L’Oréal te verkopen. De Franse cosmeticagigant profiteerde ook van het nieuws en steeg op weekbasis met ruim 2%.
Het Duitse online modewarenhuis Zalando (-9%) werd getroffen door winstnemingen na een negatief analistenrapport van RBC Capital. De analisten verwachten dat de concurrentie gaat toenemen, van Amazon maar ook van H&M en Zara.

 

Lees ook: Veel nieuws maar per saldo weinig beweging in AEX


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Kooplust beleggers neemt af appeared first on Beleggers Belangen.