Advies en analyse

Kooplust beleggers neemt af

Dinsdag 27 juni 2017 15:55

Het economische momentum verliest vaart. Zo wijst de onverwachte daling van de samengestelde inkoopmanagersindex in juni op een lichte afzwakking van de economische groei in de Verenigde Staten. In de eurozone verslechterde het sentiment in de dienstensector enigszins, maar blijft de groei in de industrie sterk.
Het feit dat de macrodata de laatste tijd minder vaak positief verrassen, zorgt samen met de dalende olieprijzen voor een afnemende kooplust onder beleggers. Op Wall Street verloren de Dow Jones en de breed samengestelde S&P500 beide op weekbasis circa 0,6% (slotkoersen van maandag). Technologiebeurs Nasdaq sloot fractioneel hoger. In Europa gaven de belangrijkste indices ook terrein prijs. Zo verloor de Eurostoxx50 circa 0,5% en de pan-Europese Stoxx600 0,75%. Grote winnaar was afgelopen week de farmacie- en biotechnologiesector, na de publicatie van een nieuw wetsvoorstel dat Obamacare moet vervangen. Zoals het er nu naar uitziet hoeven beleggers niet te vrezen voor draconische prijsverlagingen van medicijnen. In de Dow Jones voerde Merck met een koerswinst van 3,5% de lijst van stijgers aan, gevolgd door Pfizer (+2,5%). Onder biotechaandelen waren er grote winsten voor onder meer Gilead (+9,9%), Regeneron (+9,4%) en Biogen (+7,4%). Absolute uitblinker in New York was echter AMD. De chipmaker introduceerde een nieuwe chip voor servers en analisten verwachten dat AMD hierdoor weer marktaandeel kan terugpakken van Intel in de zeer winstgevende servermarkt. Het aandeel steeg met 18%. Ook softwareproducent Oracle (+11,2%) was gewild. Na jaren van stagnatie begint de transitie naar cloudsoftware eindelijk vruchten af te werpen, getuige de beter dan verwachte winstgroei in het afgelopen kwartaal. In de retailsector is de storm nog niet gaan liggen. Met een koersdaling van circa 14% was Bed Bath & Beyond de grootste verliezer in de S&P500 en daarmee zakte het aandeel naar het laagste niveau in zeven jaar.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Een Dow Jones dankt z'n stand niet aan de 'beleggers', traders, die daar kopen/verkopen. Het zou anders wel heel makkelijk zijn zo'n beurs, enkel opletten op wat de meerderheid doet en je bent klaar… , de 'moeilijkheidsgraad' van een beurs zit 'm daar waarschijnlijk, te simpel denken!

    Ed 27 juni 2017 16:26:28
  • het is weer een van vele dagen dat de beleggers de aandelen verkopen is alleen maar goed voor de schatkist de minister is weer een blije man vandaag dan krijgt hij weer geld binnen

    j 27 juni 2017 16:14:11