Advies en analyse

Gespannen reactie op staatsschuldenmarkt

Dinsdag 4 juli 2017 14:04

De markten voor staatsschuld zijn gespannen. Dat was afgelopen week te merken uit de reactie na een uitspraak van ECB-president Mario Draghi. Hij meldde dat het goed gaat met de Europese economie en dat er eerder kansen op inflatie zijn dan op deflatie. Dit werd onmiddellijk geïnterpreteerd als een poging om de markten voor te bereiden op ‘tapering’, het terugbrengen van de monetaire versoepeling. De ECB moet toch eens de maandelijkse aankopen van €60 mrd gaan afbouwen?

Het resultaat van die interpretatie was vooral zichtbaar in de koersen en renteniveaus van de staatsschuld van de traditionele veilige havens: Duitsland en Nederland. De Duitse tienjaarsrente verdubbelde in enkele dagen naar 0,48% en de Nederlandse ging daar met een fractie lagere stijging in mee (zie grafiek). De landen met hogere rentes merkten minder van de nervositeit, zoals Portugal en Spanje, maar het onzekere Italië juist weer wel (met +0,24 procentpunt).

Dat het zo’n vaart niet loopt bleek uit het (jaar)inflatiecijfer van 1,3% over juni. In mei was dat 1,4% geweest. Dit is nog ver van de 2% waar de ECB naar streeft, dus veel haast zal men in Frankfurt niet maken met sterk verkrappen. Wel hebben we wellicht het laagtepunt van de rentes gezien. Overigens steeg de (jaar)kerninflatie (dus zonder olie en voedsel) wel: van 0,9% naar 1,1%.

Lees ook: Kooplust neemt af bij tegenvallende macrodata


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Gespannen reactie op staatsschuldenmarkt appeared first on Beleggers Belangen.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven