Advies en analyse

Column: Er staat wat te gebeuren

Dinsdag 4 juli 2017 14:35

De bewegingen op de beurs waren in de afgelopen weken allesbehalve saai. De Amerikaanse 2-jaarsrente steeg naar 1,4%. Dit is een verdubbeling in 8 maanden tijd en de rente is daarmee weer uitgekomen op hoogste stand sinds juni 2009. De 30-jaarsrente staat op 2,8%. Dit is een stand die sinds 2011 elk jaar wel een keer op de borden heeft gestaan.

Wanneer de korte rente sterk stijgt en de lange rente blijft gelijk, dan vervlakt de yieldcurve. Dit is geen goed teken voor Amerikaanse banken. Banken financieren zich op het korte eind en lenen het weer uit op het lange eind. Het verschil in rente is hun winstmarge, dus hoe kleiner dat verschil hoe minder banken verdienen.

Het is opvallend hoe goed de aandelen van banken in de afgelopen weken hebben gepresteerd. Deels komt dat door de positieve stresstest van 22 juni, maar er is duidelijk meer aan de hand. De Amerikaanse banken hebben het leiderschap van de technologieaandelen afgepakt. Sinds 6 juni heeft de S&P500-index een rendement behaald van 0,12%. Technologieaandelen zijn met 4,5% gedaald, de aandelen van banken zijn met 7,4% gestegen. Dit is een verschil van 11,9 procentpunt!

Laten wij kijken of dit kan komen doordat de Amerikaanse economie aan het aantrekken is. De Dow Theorie gaat ervan uit dat de aandelen in de transportsector zich in dezelfde richting moeten ontwikkelen als de brede Dow Jones-index. De denkwijze is dat een economie alleen maar kan aantrekken als er goederen van punt A naar punt B gaan. Sinds 17 mei is de Dow Jones gestegen met 4,5% en de transport index met 10,0%. Op dit punt zit het dus wel goed.

De Amerikaanse ‘surprise index’, die het verschil aangeeft tussen de werkelijke economische cijfers en de verwachting over deze cijfers van analisten, staat op 63 negatief. Dit betekent dat Amerikaanse economische cijfers ruim onder de verwachting binnenkomen.

Er zijn een hoop tegenstrijdigheden in de markt. Beleggers nemen plotsklaps allerlei posities in die moeilijk te verklaren zijn. Op 29 juni schoot de VIX, de maatstaf voor beweeglijkheid, van 9,7 naar 15,2 (een stijging van 50% in een paar uur!) en sloot de dag op 11,44%. De grote schommelingen die tegen de logica ingaan, tonen wel aan dat er geen duidelijk beeld is. Dit is een markt om in de gaten te houden, want er gaat wat gebeuren.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Dow mini er even bijgenomen, afgerond 21.700 als max. Dow cash is al onderweg of zal z'n laatste postieve snik er ook rond dat niveau uitgooien.. Feitelijk zijn de rapen al gaar, 5 bewegingen afgelegd. Maar daar had Beleggers Belangen mee aan moeten komen natuurlijk!.. Maarja, die hebben het vast te druk met leden inlichten over het feit dat ze aan alle kanten scheef zitten, en daar moet subtiel mee aangekomen worden natuurlijk…

    Ed 05 juli 2017 00:08:04
  • Zoals ED verklaart volledig eens, en inderdaad is peanuts in vergelijking 2008/2009 of begin jaren 2000 dat er een zware storm op komst is meer dan duidelijk kapitaal in de hand is de boodschap. gewoon de dreun rustig afwachten en kan je lekker kopen op de bodem. de hoge volatiteit is te danken aan de nerveuze markt want sommige boys denken er anders over wat trouwens altijd zo is. Pure speculatie zonder houtje om op te staan. Dat het wankelt en op de laatste beentjes instort is meer dan zeker. opletten kan zo grof tekeer gaan dat we terug gaan naar het jaar 1920!!!! dus ongeveer een 100 jaar voor niets!!! Wilden ze over beurshistorie schrijven?? Lijken wel achterlijke kippen die achter de haan rennen. Arme haantje blijft dood liggen. Teveel is teveel dat is duidelijk. En zoals we weten waar "TE" voor staat is zeeeeeeer gevaarlijk!! Dat volgens berekeningen de surprise index op 63 negatief staat is volgens mijn berekening onzin. beter beeld zou zijn met 82 negatief. Dus zeer zwaar weer op komst. opletten is de boodschap.

    smarty 04 juli 2017 19:19:26
  • Zo gaat dat nu eenmaal met volatiliteit, die beweeglijkheid gaat vooraf aan een beweging omhoog óf beweging naar beneden, 'plotsklaps' bestaat niet in/op beurzen.. Er staat zeker wat te gebeuren, daarvoor hoef je niet naar rente te kijken, enkel de bewegingen van de Dow Jones analyseren…De Dow is zo'n beetje uitgewerkt met haar bewegingen omhoog. En wat omhoog is gegaan zal ook naar beneden gaan, 2008/2009 is daar mooi voorbeeld van, dat was nog peanuts bij wat er komen gaat trouwens...

    Ed 04 juli 2017 15:07:39