*

Advies & Analyse

Column: Er staat wat te gebeuren

dinsdag 4 juli 2017 14:35

De bewegingen op de beurs waren in de afgelopen weken allesbehalve saai. De Amerikaanse 2-jaarsrente steeg naar 1,4%. Dit is een verdubbeling in 8 maanden tijd en de rente is daarmee weer uitgekomen op hoogste stand sinds juni 2009. De 30-jaarsrente staat op 2,8%. Dit is een stand die sinds 2011 elk jaar wel een keer op de borden heeft gestaan.

Wanneer de korte rente sterk stijgt en de lange rente blijft gelijk, dan vervlakt de yieldcurve. Dit is geen goed teken voor Amerikaanse banken. Banken financieren zich op het korte eind en lenen het weer uit op het lange eind. Het verschil in rente is hun winstmarge, dus hoe kleiner dat verschil hoe minder banken verdienen.

Het is opvallend hoe goed de aandelen van banken in de afgelopen weken hebben gepresteerd. Deels komt dat door de positieve stresstest van 22 juni, maar er is duidelijk meer aan de hand. De Amerikaanse banken hebben het leiderschap van de technologieaandelen afgepakt. Sinds 6 juni heeft de S&P500-index een rendement behaald van 0,12%. Technologieaandelen zijn met 4,5% gedaald, de aandelen van banken zijn met 7,4% gestegen. Dit is een verschil van 11,9 procentpunt!

Laten wij kijken of dit kan komen doordat de Amerikaanse economie aan het aantrekken is. De Dow Theorie gaat ervan uit dat de aandelen in de transportsector zich in dezelfde richting moeten ontwikkelen als de brede Dow Jones-index. De denkwijze is dat een economie alleen maar kan aantrekken als er goederen van punt A naar punt B gaan. Sinds 17 mei is de Dow Jones gestegen met 4,5% en de transport index met 10,0%. Op dit punt zit het dus wel goed.

De Amerikaanse ‘surprise index’, die het verschil aangeeft tussen de werkelijke economische cijfers en de verwachting over deze cijfers van analisten, staat op 63 negatief. Dit betekent dat Amerikaanse economische cijfers ruim onder de verwachting binnenkomen.

Er zijn een hoop tegenstrijdigheden in de markt. Beleggers nemen plotsklaps allerlei posities in die moeilijk te verklaren zijn. Op 29 juni schoot de VIX, de maatstaf voor beweeglijkheid, van 9,7 naar 15,2 (een stijging van 50% in een paar uur!) en sloot de dag op 11,44%. De grote schommelingen die tegen de logica ingaan, tonen wel aan dat er geen duidelijk beeld is. Dit is een markt om in de gaten te houden, want er gaat wat gebeuren.

Lees ook: Tegenvallende eerste jaarhelft voor grondstoffen


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Column: Er staat wat te gebeuren appeared first on Beleggers Belangen.