*

Advies & Analyse

Draghi zet aandelenkoersen in beweging

dinsdag 4 juli 2017 15:33

Uitspraken van centralebankpresidenten joegen beleggers deze week schrik aan. Zo liet Mario Draghi van de ECB zich positief uit over de economische groei in de eurozone en de ontwikkeling van de inflatie op termijn. Tegelijkertijd vindt hij het ruime monetaire beleid noodzakelijk om de groei te blijven ondersteunen. Beleggers interpreteerden de woorden van Draghi echter als een signaal dat de ECB haar beleid verder gaat normaliseren. Ook de centrale banken van het Verenigd Koninkrijk en Canada hintten op verkrappende maatregelen.

De impact op de financiële markten was groot. De Duitse tienjaarsrente verdubbelde en de euro steeg naar het hoogste niveau in een jaar tijd. Ook in de Verenigde Staten ging de rente hard omhoog. Aandelen hadden hieronder te lijden, want de lage rente is een belangrijke drijvende kracht achter de bullmarkt. Op Wall Street hield de Dow Jones de voeten nog net droog met een kleine winst van 0,3% op weekbasis (slotkoersen maandag), maar de S&P500 (-0,4%) en vooral de Nasdaq (-2,2%) verloren terrein. De pan-Europese Stoxx 600 sloot 1,5% lager en de blue chip-index Eurostoxx 50 verloor 2%.

Op sectorniveau waren er grote verschillen. Banken profiteren van de rentestijging en waren dan ook gewild. In New York waren er stevige koerswinsten voor onder andere Bank of America (+7,8%), Citigroup (+7,0%) en JP Morgan (+6,3%). Daarbij speelt ook mee dat alle grote Amerikaanse banken goed door de stresstest gekomen zijn, waardoor ze meer kapitaal kunnen terugsluizen naar de aandeelhouders. Bank of America kondigde alvast een dividendstijging van 60% en een aandeleninkoopprogramma van $12 mrd aan. Op de Europese beurzen behoorden de banken eveneens tot de grote winnaars. Met een koersstijging van 6,1% ging Intesa Sanpaolo aan kop in de Eurostoxx 50, gevolgd door Deutsche Bank (+4,2%).

Defensieve aandelen waren uit de gratie. Elektriciteitsbedrijf EON verloor ruim 7%, Deutsche Telekom 5,6% en LVMH 5,8%. In New York werden onder meer Kraft Heinz (-5%), Johnson & Johnson (-2,5%) en Merck (-2,5%) gedumpt. Technologie-aandelen, de grote winnaars dit jaar, kregen echter de grootste klappen te verwerken. Chipproducent AMD was met een koersverlies van 13,7% de hekkensluiter in de S&P500, op de voet gevolgd door Micron Technology (-10,3%). Alphabet, het moederbedrijf van Google, kreeg een forse boete van €2,4 mrd van de Europese Commissie vanwege misbruik van de dominante positie van zijn zoekmachine en moest ruim 5% inleveren.

Een van de sterkste stijgers op Wall Street was Nike, nadat het bedrijf veel beter dan verwachte cijfers publiceerde. Het aandeel won op weekbasis circa 10%. In Frankfurt verloor Bayer 7%. Het bedrijf kwam met een winstwaarschuwing naar buiten door tegenvallende verkopen van gewasbeschermingsmiddelen in Brazilië en de consumentengezondheidstak.

Lees ook: Column: Er staat wat te gebeuren


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Draghi zet aandelenkoersen in beweging appeared first on Beleggers Belangen.