Advies en analyse

Uitschieters bepalen het beeld op het Beursplein

Dinsdag 4 juli 2017 16:50

De afgelopen week (dinsdag t/m maandag) sloot de AEX 1,4% in de min. Binnen de index waren er de nodige positieve, alsook negatieve uitschieters.

ArcelorMittal ging bijna de gehele week aan kop en sloot over deze periode uiteindelijk 8,8% hoger, zonder dat daar echt aanwijsbare redenen voor waren. Daartegenover was Altice de grootste daler met een koersverlies van 7,7%. Het Franse telecombedrijf rondde dinsdag de beursgang van zijn Amerikaanse tak Altice USA af. De volgende dag stelde website CTFN dat Altice interesse zou hebben in het Amerikaanse kabelnetwerkbedrijf Lightower Fiber Networks, waaraan een prijskaartje van $7 mrd zou hangen.

Verder ontstond op woensdag enige onrust bij Value8, dat nog altijd geen goedkeurende verklaring van de accountant over de cijfers van 2016 heeft. Zodoende konden veel agendapunten tijdens de aandeelhoudersvergadering diezelfde dag worden doorgestreept. Ondertussen kondigde Philips op woensdag aan het Amerikaanse Spectranetics voor omgerekend €1,9 mrd over te nemen, een specialist op het gebied van vaatchirurgieapparatuur.

Een dag later maakte Philips alweer de volgende overname bekend met de koop van het Amerikaanse CardioProfilic. Deze startup werkt aan katheters om bloedproppen in de bloedvaten aan te pakken. Chemicaliëndistributeur IMCD maakte donderdag bekend zijn Italiaanse branchegenoot Neuvendis over te nemen. Een van de grootste dalers op het Damrak deze dag was Flow Traders, nadat ING zijn advies voor het aandeel had verlaagd van ‘buy’ naar ‘hold’. Volgens de analisten is er na een zwak kwartaal weinig zicht op verbetering.

Dezelfde adviesverlaging voerde ING op vrijdag door voor Vopak, omdat de vooruitzichten voor het tankopslagbedrijf volgens de analisten risicovoller worden. Vopak maakte die dag bekend dat over 2016 een verlies van €57,7 mln is geleden op de joint venture E.O.S. in Estland als gevolg van een grote afschrijving. Ondertussen rondde The Internet of Cars op vrijdag de omgekeerde overname van de lege beurshuls Docdata af.

Op maandag zette S&P Kardan op de CreditWatch Negative. De kredietbeoordelaar is bezorgd over de schuldpositie van de Israëlische investeringsmaatschappij en verwacht dat op korte termijn tenminste één van de bezittingen moet worden verkocht om aan de schuldverplichtingen te voldoen.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Goedendag, ik ben een leek, wat bedoelt u met "de lege beurshuls Docdata" ?

    Schuitje 04 juli 2017 17:35:45