Advies en analyse

Riksbank houdt EUR/SEK kunstmatig laag

Dinsdag 4 juli 2017 16:53

De centrale bank van Zweden zet met zijn monetaire politiek met succes in op een zwakke munt.

De Zweedse kroon (SEK) bereikte eind vorig jaar het laagste peil tegenover de euro in tien jaar. Nadien volgde een bescheiden herstel maar sinds februari verloor de SEK opnieuw terrein. De sterk op export gerichte Zweedse economie doet het erg goed en dit is onder meer aan de zwakke munt te danken. Het bruto binnenlands product steeg vorig jaar met 3,3%. Voor 2017 wordt ingezet op een daling naar 2,5%, maar dit is nog steeds flink boven de gemiddelde groei in de eurozone (1,5%). Volgens de consensusverwachting zal de bbp-groei ook tijdens de rest van het decennium boven de grens van 2% blijven. Zweden heeft ook een begrotingsoverschot, wat binnen Europa vrij zeldzaam is.

De Zweedse Riksbank is de oudste centrale bank ter wereld. Haar beleid was er de voorbije jaren met name op gericht om inflatie te creëren. Ondanks de in verhouding sterke economische prestatie van Zweden voert de Riksbank een extreem soepele monetaire politiek. Naar het beeld van de ECB en de Amerikaanse Federal Reserve doen de Zweden ook aan kwantitatieve versoepeling. Tussen februari 2015 en april 2017 werd voor 275 miljard SEK aan overheidsobligaties ingekocht. Dit komt overeen met 40% van de uitstaande staatsschuld. Dit programma wordt in de tweede jaarhelft verder doorgezet met bijkomend 15 miljard SEK aan obligatie-inkopen. Daardoor is de opbrengst op Zweeds staatspapier tot looptijden van vijf jaar negatief.

De Zweedse kortetermijnrente staat sinds februari 2016 op -0,5%. Het goede nieuws is dat het beleid lijkt te werken want de inflatie klom in juni richting 2%, het hoogste peil in meer dan vijf jaar. De Riksbank wil dit resultaat nu consolideren Een sterkere SEK is dus niet gewenst, want lagere importprijzen zouden de inflatie weer doen dalen. Een kort technisch herstel van de SEK is altijd mogelijk maar de Riksbank zal op langere termijn blijven inzetten op een zwakkere munt.

Lees ook: Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Wat een onzin kunnen jullie toch schrijven, zeg. Bij mij lijkt het schrijven om het schrijven maar bij jullie ís het schrijven om het schrijven…..

    Ed 05 juli 2017 00:19:03