*

Advies & Analyse

Welke aandelen tippen onze buren?

vrijdag 7 juli 2017 10:20

Onder het motto ‘Het gras is altijd groener aan de overkant’ trekken we erop uit. Op zoek naar de favoriete aandelen voor de tweede helft van het jaar. Welke fondsen worden door onze Belgische en Duitse collega’s getipt voor de rest van 2017? En zitten daar ook Nederlandse aandelen bij?

Noem het homebias, oranjegevoel of vaderlandsliefde, wanneer men Nederlandse analisten vraagt welke aandelen zij tot hun favorieten rekenen, krijgt u al snel een lijst met aandelen van eigen van bodem. Met ‘Made in Holland’ hoeft niets mis mee te zijn, maar misplaatst patriottisme bij de keuze van aandelen of bij de regionale verdeling van beleggingsportefeuilles kan u veel geld kosten.

Als u echt wilt weten wat analisten van een bepaald aandeel denken, raadpleeg dan de mening van buitenlandse analisten. Om bij onze directe buren te blijven, idealiter leest u in de Belgische (Duitse) gespecialiseerde pers wat Duitse (Belgische) analisten van Nederlandse aandelen vinden. Want journalisten en financiële verslaggevers hebben net als beleggers en analisten grootse moeite met het loslaten van hun homebias. Zij berichten systematisch te veel over gebeurtenissen en aandelen van eigen bodem.

Oosterburen

Aangezien Duitsland het grootste buurland is van Nederland, leggen we ons oor als eerste te luister bij onze oosterburen. De redactie van het weekblad Der Aktionaer verwacht dat de beurzen in de tweede helft van 2017 verder zullen stijgen en schuift zes aandelen naar voren. Per saldo hebben alle zes een notering in Frankfurt, ook Banc of America.

Boerse Online, het grootste beleggersblad van Duitsland, brengt tien aandelen voor het voetlicht. Zeven komen van eigen bodem, twee uit de Verenigde Staten en eentje heeft een primaire notering in Zwitserland. Maar per saldo hebben acht van hen een notering op Wall Street.

Het zal u als oplettende lezer niet ontgaan zijn, de bovenstaande overzichten zijn behoorlijk gespekt met aandelen van eigen bodem.

Zuiderburen

De journalisten van de Belgische zakenkrant De Tijd gooien het over een andere boeg. Zij stelden niet zelf een lijst samen, maar vroegen aan een vijftiental Belgische banken en vermogensbeheerders expliciet naar hun vijf favoriete aandelen uit binnen- én buitenland. Uit die aandelen destilleerde de redactie een lijst met de tien meest getipte Belgische aandelen en tien favoriete buitenlanders.

Omdat het aandeel Ahold Delhaize ook meetelt voor de Bel 20, de Brusselse hoofdindex, ontbreekt het fonds in het rijtje van buitenlandse aandelen, waar Nederlandse aandelen de boventoon voeren.

En tot slot het weekblad Trends heeft in het midden een uitneembare nieuwsbrief voor beleggers. In dat middenkatern deelde de redactie van Inside Beleggen eind juni haar favoriete aandelen voor de tweede helft van 2017.

Zoals u ziet, telt de lijst tien eenheden, maar ondanks de aanwezigheid van vier Belgische fondsen is de lijst een bonte mengeling van internationale aandelen.

Second opinion

Omdat de beleggingsopinies en koersdoelen van analisten niet voor het oprapen liggen, bied onderstaande overzicht een beknopte samenvatting van de beleggingsadviezen van de besproken beursfondsen.

Lees ook: Technische Analyse Nederland: Pas op de plaats op Damrak


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor deze aandelen? U kunt zich als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


The post Welke aandelen tippen onze buren? appeared first on Beleggers Belangen.