Advies en analyse

Alarmbellen rinkelen voor aandelensprookje

Maandag 10 juli 2017 08:00

In de periode na de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar, bewogen Amerikaanse aandelen en obligaties op basis van hetzelfde verwachtingspatroon: beide anticipeerden op een versnelling in economische groei. Aandelenkoersen stegen en obligatieprijzen daalden, waardoor hun rendementen opliepen, omdat werd gedacht dat groei (uit)eindelijk zou leiden tot een stijging van inflatie. Maar de laatste maanden lopen de verhalen van aandelen- en obligatiemarkten niet meer parallel.

Aandelentrein op volle stoom
Amerikaanse aandelen blijven hun opwaartse trend vervolgen dit jaar, record na record wordt verbroken. Maar obligatiekoersen lopen de laatste tijd eveneens op met dalende Treasury yields als gevolg. De obligatiemarkt impliceert hiermee een  lagere verwachting voor de rente, waarmee juist een toekomst wordt voorzien met afnemende groei en dalende inflatie.

De aandelenmarkt gelooft niets van dat verhaal en dendert door alsof er niets veranderd is of veranderen zal. Aandelenbeleggers blijven overtuigd van gesynchroniseerde wereldwijd aantrekkende economische groei. In de Verenigde Staten wordt dit nog eens aangewakkerd door stijgende reflatieverwachtingen sinds het moment dat Trump president werd en het huidige lage werkloosheidsniveau.

Waarschuwingssignalen duiden op gelijk obligatiemarkt
Maar er zijn weinig tekenen dat krappe omstandigheden in de arbeidsmarkt ook zullen leiden tot bovengemiddelde loongroei. Waar dit vroeger wel vaak het geval was, keren uittreders – onder meer door demografische ontwikkelingen – tegenwoordig lang niet allemaal op de arbeidsmarkt terug.             Bovendien wordt de stijging van aandelen nog maar gedragen door een handjevol ondernemingen: Apple, Facebook, Amazon, Microsoft en Google zijn dit jaar goed voor de helft van de winst in de S&P500-index. Uit de historie blijkt dat vooruitgang die niet breed, maar zó smal wordt gedragen, vaak op termijn niet veel goeds belooft.

Naast de tanende hoop op (snelle) stimulerende beleidsmaatregelen vanuit Washington – waar Trump zich via twitter vooral bezig lijkt te houden met zijn hetze tegen de media –  beginnen ook harde economische data een vlakke lijn te vertonen.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Het artikel zelf is een sprookje, terwijl het zo goed begon met de kop….

    Ed 10 juli 2017 12:17:27