Advies en analyse

Obligatiemarkt overdrijft reactie op Draghi

Dinsdag 11 juli 2017 15:15

We herbeleven een beeld uit april 2015: snel oplopende tienjaarsrentes. Op het moment dat de ECB met het opkoopprogramma startte schrok de markt en vanaf toen liep de rente een korte periode flink op. Daarna trad een daling in. Nu stijgt de tienjaarsrente omdat de ECB het opkoopprogramma afbouwt. Dit is gepaard gegaan met een uitspraak van ECB-president Mario Draghi dat de deflatoire (prijsverlagende) effecten nu zwakker zijn dan de inflatoire (prijsverhogende).

Op zich is het vreemd dat de markt zo heftig reageert – de Duitse tienjaarsrente is in twee weken tijd met 0,3 procentpunt gestegen, naar 0,54% – want het was al langer duidelijk dat de ECB niet door kon gaan met opkopen. Er was namelijk schaarste aan op te kopen papier ontstaan in sommige landen. Van de weeromstuit wordt door de markt nu ook voor 2018 in plaats van voor 2019 een ECB-renteverhoging ingecalculeerd.

Wij denken dat de huidige heftige rentestijging – historisch gezien overigens nog van geringe absolute omvang – wordt gevolgd door een nieuwe daling. De factoren die de lage rente veroorzaken zijn immers nog niet verdwenen, te weten een lage vraag naar geld voor investeringen en consumptie. Maar wij denken ook dat het renteniveau in de komende jaren geleidelijk stijgt onder invloed van normalere verhoudingen bij de vraag en het aanbod van geld.

Lees ook: Column: Amerikaanse aandelen gaan niet verdubbelen


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Obligatiemarkt overdrijft reactie op Draghi appeared first on Beleggers Belangen.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven