*

Advies & Analyse

Forse prijsdaling beïnvloedt aanbod nikkel niet

dinsdag 11 juli 2017 15:43

Met een verlies van 10% was nikkel in de eerste jaarhelft het slechtst presterende basismetaal op de London Metal Exchange (LME). 2017 startte nochtans vrij goed en de prijs klom boven $11000 dollar per ton.

Aanleiding voor de correctie was de gedeeltelijke opheffing van een uitvoerverbod in Indonesië en een politieke ommezwaai in de Filipijnen. Indonesië legde in 2014 de uitvoer van onbewerkte ertsen aan banden. Deze maatregel kwam er om de raffinage en verwerking in eigen land aan te moedigen.

De leemte die Indonesië liet, werd grotendeels gevuld door de Filipijnen, dat de rol van grootste exporteur van nikkelerts naar China overnam. Maar onder impuls van minister van Milieu Regina Lopez dreigde ook deze aanvoerroute in het gedrang te komen. Om vervuiling en illegale ontbossing tegen te gaan, dreigde zij verschillende mijnen te sluiten.

Maar Lopez werd begin mei teruggefloten en haar vervanger draaide een aantal maatregelen terug, waarna de productie en de uitvoer naar China al snel weer normaliseerden. Tegelijk werd ook het uitvoerverbod in Indonesië na drie jaar versoepeld. Ineens waren de zorgen over de beschikbaarheid van nikkel voorbij. De prijs viel terug van meer dan $12000 naar $8700 begin juni, het laagste peil in bijna een jaar. De voorbije weken kon nikkel wel wat terrein terugwinnen.

De gedaalde prijs heeft voorlopig weinig impact op het aanbod van geraffineerd nikkel. Dit komt doordat ook de productiekosten zijn afgenomen. Na Indonesië en de Filipijnen lijkt Nieuw-Caledonië het nieuwe wingewest te gaan worden voor het metaal. In deze Franse eilandengroep gelegen in de Stille Oceaan zijn zowel Vale als Glencore actief. Beide mijngroepen gaan hun productie de komende jaren verder uitbreiden.

In een recent rapport stelt Goldman Sachs voor 2017 een aanbodoverschot van 37000 ton geraffineerd nikkel voorop. Dit surplus zou volgend jaar zelfs oplopen naar ongeveer 100000 ton. De instelling verlaagde ook haar prijsprognose voor de komende twaalf maanden van $11000 naar $9000 per ton.

Goud
Een troy ounce goud werd vorige week opnieuw 2,6% goedkoper, het vijfde weekverlies op rij. Het rendement van het edelmetaal sinds het jaarbegin is daarmee gedaald naar 5% in Amerikaanse dollars. Uitgedrukt in euro’s is het rendement zelfs negatief.

Goud riskeert voor het eerst in vier maanden onder de grens van $1200 terug te vallen. Na het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van vorige week vrijdag wordt de kans op een nieuwe renteverhoging met 25 basispunten in september of december opnieuw hoger ingeschat. Er kwamen meer nieuwe banen bij dan verwacht, hoewel de toename van de lonen (0,2% op maandbasis en 2,5% op jaarbasis) nog binnen de perken bleef.

Het inflatierisico blijft al met al laag maar omdat de nominale rentevoeten wel stijgen, neemt ook de reële rente toe. Dit is in principe negatief voor goud als niet-rentedragend actief. Ook de centrale banken van het Verenigd Koninkrijk en Canada overwegen een renteverhoging. Tegelijk daalde het aantal netto long posities op de termijnmarkt (futures) naar het laagste peil sinds januari.

Het sentiment bij investeerders ten aanzien van goud is dus negatief. Toch zijn niet alle voorspellers het met elkaar eens. Zo verwacht BNP Paribas een verdere terugval naar $1165, terwijl UBS later dit jaar een klim richting $1300 vooropstelt.

Lees ook: Aandelen financials stelen de show


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Forse prijsdaling beïnvloedt aanbod nikkel niet appeared first on Beleggers Belangen.