Advies en analyse

Forse prijsdaling beïnvloedt aanbod nikkel niet

Dinsdag 11 juli 2017 15:43

Met een verlies van 10% was nikkel in de eerste jaarhelft het slechtst presterende basismetaal op de London Metal Exchange (LME). 2017 startte nochtans vrij goed en de prijs klom boven $11000 dollar per ton.

Aanleiding voor de correctie was de gedeeltelijke opheffing van een uitvoerverbod in Indonesië en een politieke ommezwaai in de Filipijnen. Indonesië legde in 2014 de uitvoer van onbewerkte ertsen aan banden. Deze maatregel kwam er om de raffinage en verwerking in eigen land aan te moedigen.

De leemte die Indonesië liet, werd grotendeels gevuld door de Filipijnen, dat de rol van grootste exporteur van nikkelerts naar China overnam. Maar onder impuls van minister van Milieu Regina Lopez dreigde ook deze aanvoerroute in het gedrang te komen. Om vervuiling en illegale ontbossing tegen te gaan, dreigde zij verschillende mijnen te sluiten.

Maar Lopez werd begin mei teruggefloten en haar vervanger draaide een aantal maatregelen terug, waarna de productie en de uitvoer naar China al snel weer normaliseerden. Tegelijk werd ook het uitvoerverbod in Indonesië na drie jaar versoepeld. Ineens waren de zorgen over de beschikbaarheid van nikkel voorbij. De prijs viel terug van meer dan $12000 naar $8700 begin juni, het laagste peil in bijna een jaar. De voorbije weken kon nikkel wel wat terrein terugwinnen.

De gedaalde prijs heeft voorlopig weinig impact op het aanbod van geraffineerd nikkel. Dit komt doordat ook de productiekosten zijn afgenomen. Na Indonesië en de Filipijnen lijkt Nieuw-Caledonië het nieuwe wingewest te gaan worden voor het metaal. In deze Franse eilandengroep gelegen in de Stille Oceaan zijn zowel Vale als Glencore actief. Beide mijngroepen gaan hun productie de komende jaren verder uitbreiden.

In een recent rapport stelt Goldman Sachs voor 2017 een aanbodoverschot van 37000 ton geraffineerd nikkel voorop. Dit surplus zou volgend jaar zelfs oplopen naar ongeveer 100000 ton. De instelling verlaagde ook haar prijsprognose voor de komende twaalf maanden van $11000 naar $9000 per ton.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven