*

Advies & Analyse

USD/JPY kan nog verder stijgen

dinsdag 11 juli 2017 16:14

De Amerikaanse dollar staat al geruime tijd onder druk, behalve dan tegenover de Japanse yen (JPY).

De dollarindex, die de waarde van de Amerikaanse munt afzet tegenover de valuta van zes handelspartners, daalde vorige week naar het laagste niveau sinds oktober 2016. Opmerkelijk is dat de dollar wél steeg tegenover de yen. En nog niet zo’n klein beetje, want het USD/JPY-valutapaar klom in vier weken van 1,09 naar 1,14, het hoogste peil in twee maanden.

Het rendement op de Amerikaanse tienjarige overheidsobligatie steeg vorige week naar 2,4%. Aanleiding was een sterk arbeidsmarktrapport dat meldt dat er meer banen bij kwamen dan verwacht. Tegelijk kwam ook de ISM-index, die de activiteit in de verwerkende sector meet, boven de verwachtingen uit. De kans op een bijkomende renteverhoging later dit jaar is dus reëel. Bovendien wordt verwacht dat Janet Yellen deze week meer duidelijkheid brengt over de afbouw van de balans van de Federal Reserve. Die is sinds de start van de financiële crisis in 2008 aangezwollen van $900 mrd naar $4,5 bln. Het Amerikaanse monetaire beleid wordt met andere woorden restrictiever.

In Japan is van enige afbouw van de monetaire stimuli nog lang geen sprake, integendeel. Haruhiko Kuroda, gouverneur van de Bank of Japan (BoJ), startte vorig jaar met een programma van ‘yield curve control’. Daarbij blijft de korte rente negatief (-0,1%) terwijl de rente op de tienjarige Japanse overheidsobligatie rond 0% moet blijven schommelen. Daartoe heeft de BoJ JPY80 bln per jaar ter beschikking om overheidsobligaties op te kopen. Ultieme bedoeling is om de inflatie in de buurt van 2% te krijgen maar dit is nog lang niet bereikt. In mei bedroeg de index van de consumentenprijzen 0,4%. Kuroda heeft al duidelijk gemaakt dat het monetaire programma zo lang als nodig zal worden aangehouden.

De trend voor het valutapaar blijft opwaarts gericht maar boven 115 duikt wel een vrij stevige weerstand op. Om door dit niveau heen te breken, moeten de macro-economische cijfers in de Verenigde Staten verder verbeteren.

Lees ook: Forse prijsdaling beïnvloedt aanbod nikkel niet


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post USD/JPY kan nog verder stijgen appeared first on Beleggers Belangen.