*

Advies & Analyse

Overnameperikelen beheersen het Beursplein

dinsdag 11 juli 2017 17:32

De afgelopen week (dinsdag t/m maandag) was er weer het nodige overnamenieuws en -geruchten op dat vlak, al leidde dit niet tot een forse koersstijging voor de AEX.

Op dinsdag werd bekend dat Corbion eerder dit jaar door meerdere private equitypartijen is geanalyseerd, maar dat geen van hen uiteindelijk de voedingsingrediënten- en bioplasticproducent heeft benaderd. Daarnaast meldde Philips de overname van het in Londen gevestigde Health Parenting. Fugro heeft een opdracht voor inspectie-, reparatie- en onderhoudswerkzaamheden voor Petrobras met twee jaar verlengd.

Op woensdag trok TomTom de aandacht met het nieuws dat het deelneemt aan een alliantie van vijftig bedrijven onder leiding van het Chinese internetconcern Baidu. TomTom gaat meehelpen aan de ontwikkeling van HD-kaarten voor autonoom rijden. De aankondiging leidde dezelfde dag nog tot een koersstijging voor TomTom van 3,7%. Ook werd bekend dat de gemiddelde dagelijkse transactiewaarde op de beurzen van Euronext in juni op jaarbasis met 1,2% is gedaald tot ruim €8,2 mrd. Verder haalde Tie Kinetix afgelopen maand voor €2 mln aan orders binnen, een record voor het bedrijf.

Sligro was op donderdag een van de meest besproken aandelen, nadat het een bod van Jumbo (samen met een andere partij) op EMTÉ afsloeg. Uiteindelijk sloot de koers van Sligro woensdag 2,9% hoger. Verder maakte RoodMicrotec bekend dat over het eerste halfjaar de omzet op jaarbasis met 19% is gestegen tot ruim €5,8 miljoen. Dit was vooral te danken aan de divisies Automotive en Industrial, waar de omzet opliep met respectievelijk 35% en 15%. Voor heel 2017 verwacht de chipdienstverlener dat ten opzichte van 2016 de omzet zal zijn toegenomen en de resultaten verbeterd.

Op vrijdag meldde Bloomberg dat de Franse investeerder PAI Partners een nieuw bod van €1,62 mrd zou hebben uitgebracht op bottelaar Refresco. Dit leidde dezelfde dag nog tot een koersstijging voor het aandeel van 2,7%. In het weekend stelde Euronext-topman Stephane Boujnah dat Euronext circa €1-1,5 mrd in contanten beschikbaar heeft voor mogelijke overnames, een bedrag dat afhankelijk van het doelwit zelfs kan oplopen tot €2 mrd.

Op maandag was PostNL de grote uitschieter op het Damrak na een analyserapport van de postmarkt door het ministerie van Economische Zaken. Het department ziet onder andere aanknopingspunten voor verdere besparingen op de postbezorging. Verder stelden de analisten van Susquehanna dat de kans 75% is dat Kraft Heinz een vijandig bod zal doen op Unilever, wat ertoe leidde dat de koers van het aandeel maandag 0,82% hoger sloot.
De AEX-index sloot uiteindelijk over de afgelopen week 0,2% lager, waarbij verzekeraars Aegon en NN Group de grootste stijgers waren.

Lees ook: Amerikaanse arbeidsmarkt richt zich weer op


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Overnameperikelen beheersen het Beursplein appeared first on Beleggers Belangen.