Advies en analyse

De stijging van het dividend is bijna altijd hoger dan de inflatie

Donderdag 13 juli 2017 10:25

Heeft u als beleggingsdoel het opbouwen van vermogen, dan kunt u dividenden het best opnieuw investeren. Als het doel is om van uw beleggingen te leven, dan zijn dividenden ook aantrekkelijk. Wanneer de belegger een vermogen in aandelen heeft opgebouwd dat hoog genoeg is om van de dividenden te leven, dan is inflatie namelijk geen probleem meer.

Vergelijk het maar eens met een tienjarige staatslening. De uitkering daarvan is in jaar één even hoog als in jaar negen, terwijl er in deze jaren wel inflatie is geweest, wat voor een daling van de koopkracht zorgt. In de MSCI World zitten ruim 1600 bedrijven. De MSCI World Index keerde in 1995 $3,54 per aandeel aan dividend uit. De internetzeepbel en de kredietcrisis gaven de uitkeringen een knauw. Toch steeg het ontvangen dividend tussen 1995 en 2017 met een factor 5. De prijzen stegen in deze periode met ongeveer 60%.

Onderzoek van Société Générale naar Amerikaanse aandelen in de periode 1881 tot 2015 laat zien dat dit geen uitzondering is. De jaren twintig van de vorige eeuw was de enige periode van 10 jaar waarin de dividenden niet met een hoger percentage dan de inflatie omhoog gingen.

Hoe kan het dat de dividenden op de lange termijn met een groter percentage stijgen dan de inflatie? Inflatie is niets anders dan dat de prijzen in de winkel omhoog gaan. Daarmee stijgen ook de nominale omzetten van het bedrijfsleven. Omdat het internationale bedrijfsleven op de lange termijn altijd wel vooruit gaat, treedt vervolgens na inflatie groei op.

Lees ook: Dividend is het allerbelangrijkste


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post De stijging van het dividend is bijna altijd hoger dan de inflatie appeared first on Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven